eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

El ne essen az Új Egyensúly programban!

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a kormány adóprogramját, a törvénycsomag számos ponton érinti a társadalombiztosítás eddigi szabályait, és növeli a járulékterheket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új Egyensúly program kapcsán a közszolgálati rádióban azt mondta: a gondok többsége abból származik, hogy az állam egyszerre csökkentette az adókat, növelte a szociális kiadásokat és nagyon nagy mértékben kezdett beruházásokba.

Hétfő délután a parlament elfogadta a kormány adóprogramját, amely számos helyen érinti a munkavállalók és a cégek terheit. Gyurcsány Ferenc kormányfő ennek kapcsán azt mondta: korábban egy kisebb adócsökkentés nagyobb eredményt hozhatott volna.

De nézzük a részleteket: szeptembertől emelkednek egyes járulékok, duplájára nő a járulékalap, azaz - alapesetben - a mostani kétszeresét kell fizetni a minimálbéren bejelentett munkavállalók után.

Jelenleg a munkaadók 29 százalék társadalombiztosítási járulékot fizetnek, ebből 18 százalék a nyugdíj, 11 százalék pedig az egészségbiztosítási járulék. A múlt év végén még arról döntött a kormány - és a parlament törvénybe is foglalta -, hogy 2007-től a tb-járulék 26 százalékra csökken.

Ehelyett marad a 29 százalék, sőt a munkavállalók által fizetett terhek még nőnek is. A biztosítottak a fizetésükből jelenleg 4 százalék egészségbiztosítási járulékot fizetnek. Ez szeptembertől 6-ra, januártól pedig 7 százalékra emelkedik.

Áfa: a rosszabb választás?

Az általános forgalmi adó emelésére két javaslata volt a koalíciós pártoknak, a korábbi szerint a 15 százalékos kulcsot 17-re, a 20 százalékosat 23 emelték volna. Végül azt fogadta el az Országgyűlés, hogy váljon egységessé, 20 százalékossá az áfa felső kulcsa.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a 17-23 százalékos javaslat többet hozott volna a költségvetésnek, és kisebb terhet jelentett volna a szegényeknek.

"Nem lehet vállat vonva adót emelni"

A legkisebb jövedelemmel rendelkezők költik ugyanis - a bevételeikhez képest - a legnagyobb összeget élelmiszerre, így ők érzik meg legjobban, ha az alacsonyabb áfa-körbe tartozó termékek adója növekszik - mondta Zara László az InfoRádió Adóinfo magazinjában.

Hibának tartja a szakértő, hogy az SZDSZ ragaszkodott az áfa egységesítéséhez, miközben a többi adófajta esetében ez nem valósul meg. Sőt, az áfa esetében sem, hiszen az alsó 5 százalékos kulcsot Zara László szerint még sokáig nem lehet megszüntetni.

"A gyógyszereket terhelő adót nem lehet vállat rándítva emelni, és azt mondani, hogy aki tudja, majd megfizetni, aki meg nem, az nem vesz gyógyszert!" - tette hozzá Zara László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×