eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Gyurcsány hangkonzervekben oktatja ki az ellenzéket"

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP- és az SZDSZ-frakció elutasította a köztársasági elnök legfőbb ügyész-jelöltjét - mondta az ellenzéki képviselőcsoport vezetője. Az MSZP azzal indokolta az elutasítást, hogy nem láttak garanciát Horányi Miklósban az ügyészség társadalmi presztízsének megerősítésére.

"Hetek óta minden hétfőn a miniszterelnök 20 perces hangkonzerveiben folyamatosan ki vagyunk tanítva, hogy mi a demokrácia, mi az alkotmányosság, (...) ezek után a köztársasági elnök alkotmányos szabályozásnak megfelelően tett előterjesztését a kormánytöbbség elutasította, ami elfogadhatatlan egy demokráciában" - hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormánytöbbség csupán presztízs, vagy hiúsági okokból utasítja el az államfő jelöltjét, csak azért, mert a köztársasági elnök a jogszabálynak eleget téve önállóan jelölt.

Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnök április 4-ei jelölése óta eltelt három hónap alatt Horányi Miklós ellen nem merült fel semmilyen kifogás, most azonban "hajánál fogva előrángatott indokokkal jelezte előre" az MSZP és az SZDSZ, hogy nem szavazza meg a jelöltet.

A politikus úgy fogalmazott: meglehetősen sunyi módja a köztársasági elnöki akarat megakadályozásának azt mondani, hogy a jelölt eddigi szakmai munkája nem teszi lehetővé, hogy a jó legfőbb ügyész legyen.

Kizárólag a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormánykoalíción múlott, hogy meghiúsult a legfőbb ügyész megválasztása - jelentette ki. Részletek a szavazásról itt!

MSZP: több garanciát!

Az MSZP azzal indokolta az elutasítást, hogy nem láttak garanciát Horányi Miklósban az ügyészség társadalmi presztízsének megerősítésére.

"Nem arról van szó, hogy eddigi életútját, tevékenységét érte volna méltánytalan támadás, hanem arról, hogy nem láttuk megfelelő személyi garanciáját és alkalmasságát annak, hogy ezt az óriási szervezetet egy személyben irányítani legyen képes" - hangsúlyozta Vastagh Pál.

MDF: ismét a politika áldozata lett egy alkalmas jelölt

"Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas jelölt volt. Az MDF úgy ítéli meg, hogy ismételten a politika áldozatává vált egy jelölt" - mondta a párt elnöke.

Dávid Ibolya hozzátette: azért szomorú ez, mert egy egyszemélyi felelősséggel bíró intézmény élére minél hamarabb meg kell tudni választani azt a személyt, aki felelősséget visel a működésért.

KDNP: botrányos!

"Botrányos az, ami a szavazáson történt. Ezzel csorbult a legfőbb ügyész-jelölt tekintélye, magának a posztnak a tekintélye, de csorbult köztársasági elnöki intézmény tekintélye is" - mondta Halász Zsuzsa (KDNP).

Az ellenzéki párt szóvivője úgy vélekedett, mindez az MSZP miatt történt.

Mint mondta, a nagyobbik kormánypárt az elmúlt hetekben színjátékot játszott a jelöléssel kapcsolatban, hiszen a házbizottságban kétszer is elhalasztatta az erről szóló szavazást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×