eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Négyszázmillió, plusz titkos eszközök az államtitkárainknak

Az új kormányzati rendszerben 15 államtitkár és csaknem 50 szakállamtitkár dolgozhat. Az állam egy évben 262 millió forintot költ az alapfizetésükre, a kiegészítő juttatásokkal és pótlékokkal együtt az összeg a 400 millió forintot is eléri.

A közigazgatás karcsúsításával 42 államtitkár helyett 15 dolgozik, a 95 helyettes államtitkári poszt megszüntetésével egyidőben pedig szakállamtitkári pozíciók jöttek létre.

A jogszabály szerint a Miniszterelnöki Hivatalban legfeljebb 4 államtitkár; a többi tárcánál 1-1 államtitkár, valamint legfeljebb 5 szakállamtitkár lehet. Utóbbiak számát tekintve elmondható, hogy a miniszterek inkább több, mint kevesebb szakállamtitkárra tartanak igényt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyire, ugyanis számukról több tárca még nem döntött. Nem lehet tudni például, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, a Külügyminisztériumban illetve a Pénzügyminisztériumban mennyi szakállamtitkár dolgozik majd.

A bizonytalan tárcák esetében átlagosan 3 szakállamtitkárral számolva összesen 46 szakállamtitkár állhat munkába júliustól.

Négyszázmillió, minimum

A minisztereket helyettesítő államtitkárok alapfizetése havonta bruttó 441.600 forint, míg a szakállamtitkároké bruttó 331.200 forint, egy évben tehát összesen 262 millió forintot költ az állam az alapfizetésükre.

Ehhez az összeghez még hozzá kell adni a különleges juttatásokat, például a 13. havi fizetést, valamint a havonta járó vezetői illetménypótlékot, ami az alapilletmény 65 százaléka.

Így összesen több mint 400 millió forint kerül az államtitkárok és szakállamtitkárok zsebébe évente. A jogszabály szerint illetményüket a miniszterelnök akár további 30 százalékkal is emelheti.

Titkos szolgálati eszközök

Azt, hogy milyen szolgálati eszközöket, például telefont vagy személyautót kapnak az államtitkárok, nem lehet tudni, ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalban és a Kormányszóvivői Irodán sem nyilatkoztak a témában.

Ami biztos, hogy a törvény szerint 40 nap szabadság jár a miniszterek helyetteseinek és a szakállamtitkároknak, felmentésük esetén pedig egy év munkaidő után 3 havi, 3 év munkaidő után pedig 6 havi illetményre jogosultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×