eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A Fidesz szerint nincs akadálya a magyar állampolgárság kiterjesztésének

Nincs szociális akadálya a magyar állampolgárság kiterjesztésének a romániai magyarokra - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Németh Zsolt közölte: ezt a december 19-én elfogadott, a szociális biztonságról szóló magyar-román egyezmény bizonyítja. Az MSZP szerint a nagyobbik ellenzéki párt eltorzítja a tényeket.

A Fidesz a tavaly december 5-ei népszavazás előtt sokszor beszélt az egyezményről, amelynek a létét a szocialisták megkérdőjelezték – közölte a politikus.

Németh Zsolt hozzátette: olyan megállapodást készítettek elő, amely szerint az áttelepülő erdélyiek nyugdíját nem Magyarország, hanem Románia fizeti.

A kormány titkolta a szerződés létezését - mondta InfoRádiónak a politikus.

Az ellenzéki politikus szerint a szocialistáknak szembe kell nézniük népszavazás előtti kampányukkal, amelynek részeként a szociális ellátórendszer összeomlásáról beszéltek.

Az egyezmény "bűnjel", amely egyértelművé teszi, hogy az MSZP kampánya nem volt jóhiszemű - mondta.

A politikus szerint a szocialisták tudták, hogy Magyarország nem fogja fizetni a határon túli magyarok nyugdíját, hiszen a szerződés már készen volt.

Ha tavaly decemberben megállapodás született volna az egyezményről, akkor másként alakult volna a népszavazás - közölte az InfoRádióval a fideszes képviselő.

Még 2006 áprilisa előtt el kell kezdődnie az állampolgárság kiterjesztéséről szóló egyeztetéseknek - tette hozzá Németh Zsolt.

Vadai Ágnes, az MSZP parlamenti képviselője az InfoRádióban azt mondta: a Fidesz tudatosan eltorzítja a tényeket, ugyanis a magyar-román szociális biztonságról szóló egyezmény csak a nyugdíjak kérdését rendezi, a kettős állampolgárság megadása esetén az áttelepülők számos egyéb szociális juttatását a magyar költségvetés fizette volna.

A kormány nem titkolt semmilyen nemzetközi megállapodást - hangsúlyozta a képviselő.

Vadai Ágnes szerint Romániával az európai uniós tagság miatt kellett ilyen szerződést kötni, Ukrajnának és Szerbia-Montenegrónak azonban nincs esélye arra, hogy rövid időn belül a közösség tagja legyen.

Az MSZP nem támogat olyan politikát, amely elnéptelenítené a magyarok által évszázadok óta lakott területeket - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×