INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 22. csütörtök
Menyhért, Mirjam

választás 2018

mandátum

parlament

Újabb mandátum a Fidesz-KDNP-nek

Újabb mandátum a Fidesz-KDNP-nek

Infostart

A vasárnap éjjeli adatok szerint a Fidesz-KDNP-nek 133 mandátuma jutott a Parlamentben, ez elegendő a kétharmados többséghez. Hétfőn napközben 98,6 százalékos feldolgozottsági adatoknál a mandátumok száma 134-re nőtt az NVI választási oldala szerint. Változás történt továbbá a részvételi adatban is, alacsonyabb adatot közöltek. A választás hivatalos végeredménye szombatra várható.

A mandátumszám változásának oka az, hogy még tart a határon túlról leadott levélszavazatok feldolgozása, és ezen szavazatok 95 százalékát a kormányoldal kapta. Így az újabb listás mandátummal biztos lehet a Fidesz-KDNP kétharmada az új Parlamentben, a Jobbiknak pedig a 26 helyett csak 25 mandátum juthat.

(Forrás és részletek: valasztas.hu)

A végleges eredményt csak jövő szombatra várják, mert addig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is, legkésőbb szerdáig. Az innen beérkezett, borítékokba zárt szavazatokat pedig majd szombat délelőtt keverik be - az átjelentkezéses szavazatokkal együtt - az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba.

Ez azt jelenti, hogy szombat késő délután vagy este teszik közzé a végleges eredményeket - mondta korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pállfy Ilona. Hozzátette: bízik abban, hogy a levélszavazatok feldolgozásával is végezni tudnak szombatra.

Részvételi arány

Változás történt a részvételi arányokban is. Vasárnap este a valasztas.hu-n elérhető adatok szerint a választópolgárok 68,13 százaléka ment el szavazni, később viszont (98,96 százalékos feldolgozottságnál) már 67,08 százalékos adatot közöltek.

"A napközbeni részvételi adatokat a szavazatszámláló bizottságok úgy rögzítik, hogy minden választópolgár érkezésekor egy strigulát húznak"

- közölte a Magyar Nemzettel az NVI. Ezeket a strigulákat azután hétkor, kilenckor, délután egykor, háromkor, ötkor és fél hétkor összeszámolják, és ezeket teszi közzé az NVI.

"A végleges részvételi adatok a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait" - tették hozzá. Végleges adatok itt is szombatra lesznek.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018