eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a párt Most mi jövünk! című budapesti jövőértékelő rendezvényén 2018. március 22-én.
Nyitókép: Soós Lajos

"Lépéskényszerbe került az LMP" - elemzők

Az LMP-nek vigyáznia kell az elmúlt 10 évben kialakított imázsára is - hívta fel a figyelmet Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint a pártnak gyorsan kell reagálnia.

A mostani inkább a 2014-es helyzetre emlékeztet, akkor közös listán és közös jelöltekkel indultak a most egymás javára visszalépő baloldali pártok, vagyis a négy évvel ezelőtti felállás esetleges megismétlődése felé tart a folyamat néhány választókerületben – mondta az InfoRádiónak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője szerint új helyzet nincs, az LMP és a Jobbik külön indul, a baloldalnak néhol koordinált, néhol visszaléptetett jelöltjei lesznek.

A zavar egyre nagyobb, politológus legyen a talpán, aki még érti a helyzetet, a lépéseket

– fogalmazott.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a visszaléptetésekben egyelőre minimálisan résztvevő LMP-nek két dologra kell vigyáznia:

  • az imázsára, ami arról szól, hogy középen áll az ellenzéki pártok között,
  • a töredékszavazatokra, amelyek hasznosulnak a vesztes egyéni jelöltekre is, így ha a párt listán 5 százalék fölötti eredményt ér el, 1-2 mandátumot nyerhet még

A kérdés az, hogy érdemes-e visszaléptetni sok helyen, akár imázskárosulással is a jelöltjeit, nem veszíti-e el ezzel a pluszmandátumokat – vélekedett.

Mráz Ágoston Sámuel szerint

az LMP túl nagy kockázatot vállalna az eddig felépített imázsa elárulásával, és ezzel inkább veszítene, mint nyerne.

A Nézőpont Csoport vezetője azt mondta, hogy ezúttal több egyéni körzetben várható ellenzéki győzelem, mint 2014-ben. Budapesten a baloldalnak, Kelet-Magyarországon pedig a Jobbiknak lehetnek jók az esélyei.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője arról beszélt, hogy a szerdai bejelentések szerint olyan helyeken történtek visszalépések, ahol az ellenzéki jelöltnek komoly esélye van a győzelemre. Hozzátette: a választók régóta várták már ezt, az intézet fél éve közölt olyan kutatási adatokat, amelyek szerint a szavazók várják a pártoktól a koordinációt.

Két verseny zajlik:

  • a győztes ellenzéki párt szerepéért, valamint
  • a legkevésbé együttműködő ellenzéki párt szerepéért

– fogalmazott Pulai András.

A győztes jelölteket a szavazók megjutalmazzák, de a legkevésbé kooperatívakat megbüntetik, mert koordinálásra várnak – tette hozzá.

Pulai András szerint

az LMP lépéskényszerben van, és gyorsan, egy napon belül reagálni kell a helyzetre.

Emlékeztetett arra, hogy Hadházy Ákos társelnök is jelezte, pénteken egyoldalúan visszalép az MSZP-s Harangozó Tamás javára, ha addig nem sikerül megegyezni.

A Publicus Intézet vezetője szerint folyamatosan növekszik az átszavazási hajlandóság, és már soha nem látott mértéket öltött.

Csütörtök este hat órától Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×