eur:
394.84
usd:
364.01
bux:
65623.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az országos nemzetiségi listás szavazólapok mintája, amelyet jóváhagyott ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda budapesti Alkotmány utcai székházában 2018. március 14-én. Az NVB ülésén jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját is.
Nyitókép: Soós Lajos

Már majdnem hatvanezren vannak a nemzetiségi névjegyzékben

Péntek délután négy óráig lehet jelentkezni a nemzetiségi névjegyzékbe. Ezt azoknak kell megtenniük, akik az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson a pártlista helyett a nemzetiségük listájára kívánnak szavazni. Már majdnem hatvanezren vannak. 

Sokan jelentkeztek a nemzetiségi névjegyzékbe - mondta az InfoRádióban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

"Ötvennyolcezren regisztráltak a nemzetiségek közül arra, hogy ők az országgyűlési képviselőválasztáson egy adott nemzetiségre kívánnak szavazni. Közülük kiemelkedik a németek száma, akik

már harmincezernél is többen regisztráltak,

ezért jó eséllyel indulnak, hogy önálló képviselőjük legyen a Parlamentben."

A nemzetiségi szavazók a pártlista helyett a nemzetiségük listájára voksolhatnak április 8-án - tette hozzá Pálffy Ilona.

"Ők egyéni választókerületi szavazólapot és nemzetiségi listás szavazólapot kapnak, pártlistára tehát nem szavazhatnak."

A jelenlegi számok alapján szószólója várhatóan 13 nemzetiségnek lesz

az új Országgyűlésben, ehhez ugyanis az is elég, ha egy érvényes szavazat érkezik a listájukra. Egy szavazati joggal nem rendelkező nemzetiségi képviselő megválasztásához viszont már a pártok listás mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell.

Országos nemzetiségi listát azok a pártok állíthattak, amelyeknek legalább 9 megyében és a fővárosban minimum 27 saját jelöltje van, a nemzetiségi önkormányzatoknak pedig akkor lehet országos listájuk, ha megszerezték a nemzetiségi szavazók legalább egy százalékának ajánlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×