eur:
388.81
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Egy szavazó bedobja a szavazólapot az urnába a brüsszeli magyar főkonzulátuson a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. A brüsszeli külképviseleten 714 magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára.
Nyitókép: Kallos Bea

Így választ majd Magyarország április 8-án

Április 8-án, vasárnap országgyűlési képviselőket választ az ország. A kampány most ér a csúcsára, a politika csatatérén addig még sok minden történhet, közigazgatási szempontból azonban már mindenki felkészült a voksolásra.

Április 8-án reggel hat és este hét óra között 10.286 magyarországi és 118 külképviseleti szavazókörben 8 millió 264 ezer 988 magyar állampolgár kap lehetőséget arra, hogy döntsön a következő Országgyűlés összetételéről, közvetve pedig az új kormányról és a miniszterelnök személyéről.

Ők összesen 23 pártlista és több ezer egyéni jelölt közül választhatnak.

A 199 fős parlamentbe 106 képviselő egyéni választókerületből, 93 pedig pártlistáról jut be.

A külképviseleti névjegyzékbe 51.058-an regisztráltak. Ők azok a külföldön élő magyarok, akiknek van állandó magyarországi lakcímük. Rajtuk kívül a határon túli magyarok is részt vehetnek a választáson és nagyon sokan, 378 ezer 464-en várhatóan élnek is ezzel a lehetőséggel. Ők azonban csak pártlistára szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem. A brit fővárosban lesznek a legtöbben - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási iroda elnöke.

"A legtöbben Londonban regisztráltak, már több, mint 8 ezren, itt négy éve 5400-an szerepeltek a névjegyzékben. Igen komoly a részvételi szándék a külképviseleti szavazásokon. "

A határon túli magyaroktól érkező levélszavazatok feldolgozása különösen nagy munka lesz - jelezte Pálffy Ilona.

"28 gép mellett két-két fő fog dolgozni 2 műszakban, ennyi külsős embert vettünk fel.

Ők tudják biztosítani remélhetőleg a folyamatos feldolgozást. "

Pálffy Ilona hozzátette, összesen 378 481 határon túli regisztrált az országgyűlési választásra, ez közel kétszerese a négy évvel ezelőttinek.

A regisztrációkat továbbra is fogadja az NVI, de a határidőn túl érkezett kérelmek benyújtói már nem szavazhatnak április 8-án.

Nagyon sokan lesznek az átjelentkezők is, vagyis azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen vagy kerületben szeretnének szavazni, mert ott dolgoznak, tanulnak, pihennek vagy gyógyulnak. Ők most 95.113-an vannak, de a jelentkezési határidő még nem járt le - mondta a Nemzeti Választási iroda elnöke.

"Az átjelentkezési kérelmeket április 6-án 16 óráig lehet benyújtani."

Ezt eddig 89 ezren tették meg, de várhatóan ez a szám is több lesz, mint négy éve volt. Budapesten a VIII., a IX., a XI., a XIII., és a XIV. kerületben van sok átjelentkező. Itt a választási irodák vezetőinek figyelmét már korábban felhívták, hogy a szokottnál nagyobb létszámú szavazatszámláló bizottságokat és több jegyzőkönyvvezetőt biztosítsanak. Ők ugyanazokra a jelöltekre szavazhatnak, bárhova mennek, mintha otthon maradnának, tehát a lakóhelyük szerint - tette hozzá Pálffy Ilona.

"A levélben szavazók és az átjelentkezők magas száma miatt idén tovább tart majd a szavazatok összeszámolása, mint négy évvel ezelőtt. Bízunk benne, hogy éjfélig azért a nagy többséget lehet látni."

Nemzetiségi szavazók is részt vesznek a választáson, több mint 60 ezren.

Ők a pártlista helyett a nemzetiségük listájára voksolhatnak.

Az NVI elnöke elmondta, a nemzetiségek regisztrációja is lezárult a múlt héten, közel 60 ezren regisztráltak, a legtöbben - 33 ezren - a németek, ők - szavai szerint - jó eséllyel indulnak a kedvezményes mandátumért.

Az átjelentkezésen kívül is lesz még egy fontos határidő:

mozgóurnát a választás napján, április 8-án délután három óráig lehet igényelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×