eur:
401.35
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 bejáratában 2019. október 28-án. Az Európai Unió 27 tagállama ezen a napon elfogadta az Egyesült Királyság kérését, hogy rugalmasan halasszák el az ország kiválását az Európai Unióból 2020. január 31-ig.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Bakizott a BBC sztárriportere, Boris Johnson megúszta az össztüzet

Felsült a BBC egyik sztárriportere: a tervezett Boris Johnson-interjú jegyzeteit tévedésből a volt miniszterelnöknek küldte el. A médium ezek után törölte az interjút, pedig Johnson kemény kérdéseket kaphatott volna a tory vezetőválasztásról és a könyvéről.

Annak ellenére, hogy Boris Johnson 2022 nyarán megszégyenülve lemondott, nem tud eltűnni a brit közéletből. Pedig a pártjának sok képviselője kerüli, nehogy kínos helyzetbe kerüljön a Covid-tilalmak megszegéséről ködösítő exkormányfő miatt. Más párttagok viszont még mindig „messiásnak” tartják, hiszen ő volt az, aki 2019-ben nagy többséget produkált a választásokon.

Johnson az utóbbi hetekben a kiadás előtt álló memoárja már publikált részleteivel hallatott magáról. Sokakat érdekelt, hogy mit mondott a királynőről, Harry hercegről, a brexitről – az izgalom olyan felfokozott, hogy egyes könyvesboltokban már akár 100 fontba (47 ezer forint) is kerül előjegyzésben a könyve.

Tovább növeli Johnson ázsióját a médiában az, hogy mi a véleménye a most zajló konzervatív vezetőválasztásról, illetve a párt történelmi választási vereségéről.

A BBC-nek sikerült lefixálnia egy interjút vele; a kiváltságos lehetőséget Laura Kuenssberg riporter-műsorvezető kapta. Ő volt sokáig a BBC politikai tudósítója, és a nagy presztízsű poszt birtokosaként úgy tűnt, napi nulla óra alvással is beérte: benne volt az esti híradóban, a híradó utáni késő esti élő blogfelvételben, a reggeli krónikában, az online hírekben, tweetelt és blogolt.

Ami még fontosabb, olyan kemény kérdező, hogy egy csatahajó-gyilkos Exocet rakétához lehet hasonlítani. Johnsonnal tehát feszült asszót vívhatott volna. De most ő is elkövetett egy nagy hibát, és ezért dugába dőlt a csütörtök estére tervezett monstre anyag.

„A beszélgetésre készülve tévedésből a feljegyzéseimet és instrukcióimat nem a csapatomnak, hanem Boris Johnsonnak küldtem el. Nyilvánvaló, hogy így nem készülhet el az interjú”

– osztotta meg a hírt az X-en.

A BBC is így gondolta, és törölte az interjút. Kuenssbergnek azonban nagy baja nem lehet belőle, mivel karrierje során hatalmas munkát végzett a médiumnak. „Laura elmondta, hogy mi történt, és a BBC és Johnson úr csapata is egyetértett, hogy így nem készülhet el az interjú” – közölte megértő hangnemben egy BBC-szóvivő.

Az exkormányfő minden bizonnyal más médiumokban is folytatja majd könyve, a Szabadjára engedve promócióját. Az újabb részletek szerint ebben azt is megjegyzi: a Covid-karanténok olyan „középkori kegyetlenségű következményekkel járó” intézkedések voltak, amelyek hasznában immár nem biztos.

Volt pénzügyminiszterét, majd utódját, Rishi Sunakot a klasszikus műveltségéről ismert Johnson a Julius Cézárt megölő Brutushoz hasonlítja. „Pedig a barátomnak és partneremnek tartottam” – írja. Azt is állítja, hogy a Buckingham Palota kérésére próbálta leállítani a Megxitet – azaz, hogy Harry herceg és neje, Meghan hercegnő távozzanak az Egyesült Királyságból. A Telegraph című lap forrásai szerint azonban a királyi család nem kérte ilyesmire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×