eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Boris Johnson brit miniszterelnök a Nagy-Britannia vezette Közös Expedíciós Erők (JEF) nevű katonai szövetség tanácskozásán Londonban 2022. március 15-én. A 2012 decemberében létrehozott JEF tagjai: Nagy-Britannia, Dánia, a három balti állam, Észország, Lettország és Litvánia, valamint Hollandia, Norvégia, Finnország, Izland és Svédország. A tanácskozáson az észak-európai állam-, illetve kormányfők az ukrajnai háború fejleményeit vitatják meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Neil Hall

Boris Johnson bombát robbantott: "a királynő csontrákban halt meg"

Megnevezte II. Erzsébet néhai angol királynő betegségét Boris Johnson. Az egykori brit kormányfő erről nemsokára megjelenő memoárjában ír. Johnson azt is közölte: a királynő gyakran gyorsabban értesült hírekről, mint a miniszterelnök.

II. Erzsébet királynőnek csontrákja volt – állítja új könyvében Boris Johnson egykori miniszterelnök, aki ezzel a politikusok közül elsőként nevezte meg a néhai brit uralkodó halálának okát. A királynő halotti bizonyítványán ugyanis az „előrehaladott kor” szerepelt.

Johnson legalább annyira megosztó személyiség a briteknél, mint a szintén memoárt megjelentető Harry herceg. Az ő könyvében is sorjáznak a pikáns részletek és merész állítások, de valószínű, hogy Johnson memoárja nagyobb bestseller lesz, mint a hercegi visszaemlékezés.

Boris Johnson azt írja: 2022. szeptemberi lemondása előtt több, mint egy évvel korábban tudott arról, hogy a királynőnek „valamilyen csontrákja volt”. Az uralkodó Johnson távozása után két nappal halt meg. Az, hogy a volt kormányfő kiadott egy ilyen kényes információt, nagyon szokatlan a brit közéletben. A királynő egészségi állapotát mindig is hétpecsétes titokként kezelték és az uralkodó, illetve miniszterelnöke rendszeres találkozóinak témáit sem tárták a nyilvánosság elé.

A Buckingham Palota például soha nem adott ki közleményt II. Erzsébet diagnózisáról. Ezzel a hagyománnyal szakított fia, III. Károly, aki már nyilvánosságra hozta rákkezelését és később menye, Katalin hercegnő is ezt tette. „A szokásosnál sápadtabb és görnyedtebb volt... sötét foltok voltak a kezén és a csuklóján, valószínűleg a oltások vagy az infúzió nyomai” – írta Johnson utolsó találkozásukról, amely a királynő skóciai kastélyában, Balmoralban történt.

De, hithű royalistaként azt is hozzátette: „a kedvét semmilyen módon nem befolyásolta a betegsége... időnként pedig váratlanul felvillantotta a hangulatot feldobó, gyönyörű fehér mosolyát” – emlékezik vissza Boris Johnson. Máshol azt írja: „egész nyáron tudta, hogy el fog menni, de eltökélte, hogy eleget tesz utolsó feladatának” – azaz, hogy felügyelje a hatalom átadását Johnsontól utódjának, Liz Trussnak.

Az ex-miniszterelnök akinek memoárjából a Daily Mail című lap közöl rendszeresen részleteket, azt is megírta, hogy néha a királynőtől hallott fontos híreket. Így például azt, hogy egy brit harci gép leesett egy repülőgép-hordozó hajóról. „Azt, hogy a királynőtől tudtam meg, duplán kínosnak találtam” – írta Boris Johnson. A volt kormányfő azt is nyilvánosságra hozta: megpróbált „mint férfi a férfival” beszélni Harry herceggel, hogy ne távozzon a szigetországból, de „teljesen haszontalan volt a próbálkozás”.

Harry Kaliforniába költözött feleségével, Meghannal, akivel együtt rasszizmussal és egyéb goromba gesztusokkal vádolta meg családját. A héten a herceg Londonba érkezett egy karitatív szervezet díjkiosztójára – Meghan nélkül – és úgy tűnik nem találkozik sem apjával, sem bátyjával, Vilmos trónörökössel.

A nagy kibékülésre tehát még mindig várni kell.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×