eur:
394.16
usd:
356.99
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Vlagyimir Putyin orosz elnököt (j) fogadja Uhnágín Hürelszüh mongol államfő Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik pool/Krisztyina Kormilicina

Putyin-látogatás: beperelheti Mongóliát a Nemzetközi Büntetőbíróság

Mongólia nem tartóztatja le az állami vizitre érkezett Vlagyimir Putyint. Az orosz elnökkel szemben az ukrajnai háború kapcsán fogalmazott meg vádat a Nemzetközi Büntetőbíróság, amelynek Mongólia is tagja.

Bár ukrán zászlós tüntetők is felvonultak Ulánbátorban „Vigyék innen a háborús bűnös Putyint!” feliratú molinókkal, az orosz elnököt az állami vizitnek kijáró tiszteletadással fogadták a közép-ázsiai országban.

Vlagyimir Putyin kétnapos látogatásra érkezett abba az államba, ahol áthaladna egy új gázvezeték, amely az ukrajnai inváziót követő nyugati szankciók miatt immár Kínába vinné a korábban Európának szállított orosz földgázt. A projekt azonban a kínai fél vonakodása miatt elakadt. Közben Mongóliát – bár nem hivatalosan, de – figyelmeztették, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság eljárást kezdeményezhet ellene, amiért tagállamaként nem hajlandó eleget tenni a Vlagyimir Putyin letartóztatásáról szóló végzésnek.

A 2023-as elfogatóparancsot ukrajnai gyerekek Oroszországba történő szállítása miatt adták ki Putyin ellen. „Mongóliát szinte bizonyosan perbe fogja a Nemzetközi Büntetőbíróság, mert megszegte együttműködési kötelezettségét – mondta a Politico című portálnak Hoffmann Tamás, a nemzetközi büntetőjog – benne a népírtás kérdésének – szakértője, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. „Az ügyet átadhatják a bíróság irányító szervének, a tagállamokat tömörítő közgyűlésnek, amely kötelezettségszegés miatt elítélheti Mongóliát. Komoly következmény, például szankció azonban nincs” – tette hozzá Hoffmann Tamás.

Putyint díszőrség és Batmunh Battszeceg külügyminiszter fogadta a reptéren. Később az őt meghívó Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel sétált el a vörös szőnyegen egy másik díszőrség előtt a főváros főterén, miközben a kormánypalotát a Dzsingisz kán seregének páncélját viselő lovasok őrizték.

Korábban azonban ukrán zászlóval érkező tüntetők is megjelentek a Szühebátor téren.

Putyin szűk körben, majd már delegációjával együtt is tárgyalt a mongol vezetéssel „a legfontosabb nemzetközi és regionális problémákról”, de ezeket nem részletezte. A két vezető későbbi programjában szerepelt a megemlékezés a császári japán és mandzsúriai hadsereg felett aratott közös, 1939-es szovjet–mongol győzelemről, a Halhin Gol folyónál.

Nem sokkal Putyin érkezése után ítélte el Mongóliát az ukrán külügyminisztérium, amiért nem hajlandó eleget tenni a nemzetközi elfogatóparancsnak. Az Amnesty International mongol szervezetének igazgatója pedig azt mondta: hazája „bűnrészessé válik, még ha csak ideiglenes menedéket is nyújt Putyinnak”.

A nagy kiterjedésű, de gyéren lakott Mongóliát Oroszország és Kína fogja közre, és az ország egyrészt az orosz üzemanyagtól, másrészt a kínai befektetésektől függ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×