eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (j) Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója társaságában látogatást tesz a háborúban elesett katonák emlékhelyén Ungváron 2023. november 6-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Kárpátaljai magyar történész: Az ukrajnai háborúnak nem lesz vége

Két éve tart az orosz–ukrán háború. Kárpátalja ez idő alatt a viszonylagos nyugalom szigete volt, és ma is az ország legbiztonságosabb megyéje. Az emberek ugyanakkor itt is stresszben élnek, a férfiak feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a katonai behívó, az emberek egyre jobban meghúzzák a nadrágszíjat az emelkedő élelmiszerárak miatt. Miben reménykednek a kárpátaljaiak, látják-e a háború végét? Mihók Richárdot, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének történelem oktatóját kérdeztük.

„Az a baj, hogy nem lesz vége” – mondta a háborúval kapcsolatban Mihók Richárd, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének történésze.

„Le fog csökkenni egy alacsony intenzitású harci eseményre, de annak, hogy teljes egészében véget érjen a háború, én nulla esélyét látom. A jelenlegi napi több százról napi 1-2 vagy 10 halottra fog lecsökkenni a szám. A jelenlegi frontvonalaknál egy demarkációs vonal fog kialakulni. Tűzszünet lehet, de béke nem hiszem” – fejtette ki véleményét. Úgy látja, hogy

az idén pedig még biztosan kitart a háború, minimum az amerikai elnökválasztást megvárja Oroszország.

A magyar intézet oktatója hadköteles korú férfi, aki nem hagyhatja el az országot. Tanárként felmentést élvez a katonai szolgálat alól, de a mozgósítás szigorításával ez akár változhat is. Arra a kérdésre, hogy milyen most egy 18 és 60 éves kor közötti férfi élete Kárpátalján Mihók Richárd úgy válaszolt: frusztráló, bizonytalan.

„Bármikor jöhet a mozgósítási parancs” – jegyezte meg. Igyekeznek normális hétköznapokat élni, már amennyire lehet. Viszont aggasztja, hogy bármikor hozhatnak egy olyan rendeletet, amely kimondja, hogy mostantól a tanárokat is mozgósíthatják, ezért nem lehetnek teljesen nyugodtak.

A férfiak immár két éve korlátozva vannak a szabad mozgásban.

Nemcsak az országot nem hagyhatják el, hanem a települések közötti mozgásban is korlátozva vannak, hiszen több helyen katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol megállítják és átvizsgálják a járműveket.

Akinek nincs felmentése, az jobb, ha útnak sem indul, mert egy ilyen ellenőrzőponton azonnal kézhez kapná a katonai behívót.

A háború hatásai a gazdaságon is megérződnek. A burgonya és egyéb termékek ára rekordokat dönt, illetve ismét kilátásba helyezték, hogy a rezsiemelésekre vonatkozó háborús moratórium ellenére is, immár másodszor, emelnének a villamosenergia tarifáján.

Ezzel kapcsolatban Mihók Richárd elmondta, az árak folyamatosan növekednek, főleg az élelmiszereké.

„Sokan elveszítették a munkájukat, sőt, sokan önként hagyták ott az állásukat, mert féltek attól, hogy ott fogják őket keresni és mozgósítani. Viszont most már legalább van áram, nem kellett sötétben kitelelni, mint 2022-ben, és az üzemanyag-ellátás is akadálymentes, nem úgy, mint 2022 tavaszán és nyarán. Az élelmiszerárak viszont egyértelműen nőttek, illetve ha az elektromos áram árát felemelik 6 hrivnyára, azaz duplájára, az egy újabb plusz terhet ró a lakosságra” – fogalmazott az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének oktatója.

(A nyitóképen: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára - jobbra - Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója társaságában látogatást tesz a háborúban elesett katonák emlékhelyén Ungváron 2023. november 6-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×