eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Bratislava, Slovakia. Grassalkovich Palace - seat of the President of Slovakia. Governmental building
Nyitókép: Varsescu/Getty Images

A Magyar Szövetség vezetője is indul a szlovák államfőválasztáson

Forró Krisztián, a parlamenten kívüli szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke pénteken leadta az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat a pozsonyi parlamentben. Csaknem harmincezer aláírást gyűjtött össze a polgároktól, ami elegendő arra, hogy elinduljon a március végén esedékes szlovákiai elnökválasztáson.

29 508 aláírás – ennyit sikerült összegyűjtenie a szükséges 15 ezer helyett Forró Krisztiánnak ahhoz, hogy elindulhasson a március 23-ra kiírt szlovák államfőválasztáson. A Magyar Szövetség elnöke rendkívül fontosnak nevezte az indulását, hogy a kampányban megjelenhessenek a magyar közösség gondjai. A pártelnök számára a minimális cél a szavazatok 4 százalékának megszerzése.

„Az első fordulóban az a feladatunk, hogy megmutassuk, itt vagyunk, erősek vagyunk, van önbizalmunk, és nem lehet bennünket félreállítani.

Az első forduló eredménye dönti el, hogy mekkora súllyal tudunk beleszólni a második fordulóba” – jelentette ki.

Forró Krisztián prioritásként nevezte meg a déli régiók fejlesztését, a magyarokat kollektív bűnösséggel sújtó Beneš-dekrétumok eltörlésének felvetését, illetve az állampolgársági törvény módosítását. Elmondta, szerény, költséghatékony kampányt tervez, amelyben a fő hangsúlyt az állampolgárokkal való találkozásra helyezi. Választási kampányát saját forrásokból és adományokból finanszírozza. Arról nem nyilatkozott, hogy melyik jelöltet támogatná a második fordulóban. A második körbe való bejutásra a felmérések szerint Peter Pellegrini házelnöknek, a szociáldemokrata Hlas elnökének, és a liberális Ivan Korčoknak, Szlovákia korábbi külügyminiszterének van a legnagyobb esélye.

A Magyar Szövetség elnöke kizárta azt a lehetőséget, hogy végül visszalépne, nem tart attól, hogy elaprózódnak a szavazatok. „A jelölés és az indulás nem rólam szól, hanem a közösségünkről szól” – tette hozzá.

Forró Krisztián a külpolitikai kérdésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy Ukrajnának mindennemű humanitárius segítséget meg kell adni, de fegyverek szállítását nem tartja helyesnek. Azt is hozzátette, ha Ukrajna teljesítené az összes belépési feltételt, nem látja semmi akadályát uniós csatlakozásának. A pártelnök szintén kijelentette, hogy nem lesz rajta a röviddel az államfőválasztás utáni EP-választási listán.

Forró Krisztiánon kívül pénteken egy másik jelölt, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko is leadta az induláshoz szükséges aláírásokat. Szlovákiában elnökjelöltet legalább 15 parlamenti képviselő állíthat, a többi jelöltnek 15 ezer választópolgár aláírását kell összegyűjtenie petíció formájában. Az aláírásokat január 30-án éjfélig kell leadni.

A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye. Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz, a második fordulóra április 6-án kerülhet sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár, és nem indul újra a tisztségért. Az elnökválasztási kampány már megkezdődött, a jelöltek félmillió eurót költhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×