eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Frost and ice on pine needles. This image was taken in November 2018 (Norway).
Nyitókép: Baac3nes/Getty Images

Óriási hidegbetöréstől retteg Nagy-Britannia, vészhelyzetre figyelmeztetnek

Nagy-Britanniában az extrém hideg miatt közlekedési nehézségekre hívták fel a figyelmet. Ilyenkor életbe lép az a szociális juttatás is, amit a rászorulók kérhetnek, miközben nagyobb terhelés éri az elektromos hálózatot is.

A londoniak téli idillre ébredtek: a szikrázó napsütésben deresek voltak a háztetők, a fákon mókusok kergették egymást és a kertekben vörösbegyek csiviteltek a reggeli fagyban. Az ország más, különösen a vidéki részein azonban ennél komolyabb volt a helyzet.

Észak-Angliában, Észak-Írországban, Skóciában és Wales egyes részein sárga figyelmeztetést adtak ki és akár 10 centis hótakarót jósoltak. Az autósokat is figyelmeztették, hogy egyes utakon a jég és a hó miatt fennakadásra, sőt elakadásra kell felkészülniü,k és ezért szánjanak több időt úti céljuk elérésére. A potenciális káosz mellett arra is figyelmeztették őket: ha úgy akarják leolvasztani a szélvédőt, hogy sokáig járatják a motort, akkor 35 ezer forintnak megfelelő bírságra számíthatnak.

A skóciai Aberdeent körbevevő megye egyik déli körzetében az összes iskola bezárt és az utakon megjelentek a hókotrók.

Egyes vidéki területeket elvághat a külvilágtól az errefelé extrémnek számító hideg – ami elérheti a –10 fokot. Ez az évszakra jellemzőnél 5-6 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet.

Egyes régiókban akár szerdáig tarthatnak a hófúvások, az utak jegessé válhatnak, míg a vasutak arra figyelmeztettek, hogy az egész hét folyamán késhetnek a vonatok.

A közutakért felelős hatóság azt kérte az autósoktól, hogy „adjanak időt és helyet” a szórásra, mivel néhány járművük még a tavalyi ütközések miatt nem üzemképes. Mindez azt jelenti, hogy az elvártnál lassabban teszik majd járhatóvá a kritikus utakat.

Közben figyelmeztetést adtak ki a diabéteszes betegeknek, akiket emlékeztettek, hogy a hideg megnövelheti a szívroham és sztrók kockázatát – ezért fontos, hogy meleg helyiségben tartózkodjanak. „Tudjuk, hogy a megélhetési válság kihat arra, hogy tudják-e fűteni az otthonukat, de jogosultak lehetnek támogatásra, amivel energiahatékonyabbá tehetik az otthonaikat. És ne feledjék az ajánlást, hogy minimum 18 Celsius-fok legyen a gyakran használt helységekben a hőmérséklet és tartsák zárva éjszaka az ablakokat” – üzente a Diabetes UK nevű szervezet.

Az egyes szociális juttatásokban részesülők egyszeri, 11 ezer forintnak megfelelő, hideg időre szóló támogatást igényelhetnek, ha a hőmérséklet hét, egymást követő napon fagypont alatt marad. Az összeg azonban egy átlagos lakás esetében is csak néhány napi fűtési költségnek vagy egy kisebb bevásárlás árának felel meg.

A Londontól közel 50 kilométerre északra fekvő Amershamben a fagyos idő közepette szűnt meg egyes körzetekben az áramellátás – bár ennek nem a hideg, hanem egy föld alatti kábel meghibásodása volt az oka. Guernsey szigetén közben energiafogyasztási rekordot mértek.

A terhelés miatt egy hónappal ezelőtt a nemzeti hálózati hatóság már lépett az áramkimaradások megelőzésére,

és pénzjutalmat ajánlott fel az okosórákkal rendelkező háztartásoknak, ha a csúcsidőben másfél órára leállnak a fogyasztással.

Közben olyan cikkek is megjelentek a sajtóban, hogy „biztonságos-e kutyát sétáltatni ilyen hidegben?” Az ajánlás az, hogy –6 foknál hidegebb időben nem ajánlott a séta.

A mostani, sarkvidéki hideghullám és havazás egyelőre azonban nem mérhető a 2021-es helyzethez, amikor egyes megtisztított utak mentén kétméteres falakat alkotott az elkotort hó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×