eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

A korkedvezményes nyugdíj miatt az összeomlás szélén Szlovákia

Annyian választották a kedvezményes nyugdíjat az idén, hogy Szlovákiában nem jut mindenkinek kenyér a karácsonyi asztalra. A munkaerőhiány miatt a kormány beavatkozását kéri Szlovákiai Munkáltatók Szövetsége.

A probléma kiemelten érinti a pékségeket. A karácsony előtti időszakban akár négyszeresére is nőhet a kenyér vagy a péksütemények iránti kereslet, a most kialakult helyzet pedig azt eredményezheti, hogy bizonyos termékekből hiány lesz a szlovákiai üzletek polcain.

Az előző évhez képest 32 százalékkal nőtt a korkedvezményesnyugdíj-kérvények száma Szlovákiában, ami hatalmas gondot okoz a munkáltatóknak. A munkaügyi miniszter szerint kezd riasztóvá válni a helyzet. Hogy miért szeretnének sokan korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni, arra egyszerű a magyarázat: az alkalmazottak fáradtak, alacsony a fizetésük, miközben sok a munkaórájuk, a nyugdíjuk pedig csak néhány 10 euróval alacsonyabb, mint a jelenlegi bérük. 2023-tól már 40 ledolgozott év után is vissza lehet vonulni, míg korábban csak két évvel a nyugdíjkorhatár előtt lehetett.

Emellett idén kétszer is volt nyugdíjemelés: januárban 11,8 százalékos, júliustól pedig 10,6 százalékos,

ezek külön-külön is mintegy 60 euróval emelték az átlagnyugdíjat. Magyarán egy év alatt több mint száz euróval nőtt az átlagnyugdíj, miközben ehhez korábban hat-hét év volt szükséges. Ezért az idén az év végéig megítélt korkedvezményes nyugdíj átlagos nagysága eléri a 750 eurót, miközben 2023 januárjában ez csak 570 euró volt.

Rastislav Machunka, a Szlovákiai Munkáltatók Szövetségének alelnöke szerint összeomlás fenyegeti a munkaerőpiacot. „Súlyos problémaként tekintünk minderre, és ha nem történik alapvető intézkedés, akkor január elsejétől sok területen valóban az összeomlás veszélye fenyeget bennünket” – jegyezte meg Machunka. A sütőipar azok közé az ágazatok közé tartozik, amelyeket nagyon érzékenyen érint a téma,

egyre több pék és pékségi dolgozó vonul ugyanis korkedvezményes nyugdíjba,

ráadásul az influenzások vagy egyéb légúti betegségben szenvedők növekvő száma is nehézségeket okoz ezekben a napokban. A kialakult munkaerőhiány miatt számos szlovákiai pékség már korlátozta a termelést, és nem fogad újabb megrendeléseket.

A karácsony előtti időszakban akár négyszeresére is nőhet a kenyér vagy a péksütemények iránti kereslet, a fennálló helyzet pedig azt eredményezheti, hogy bizonyos termékekből hiány lesz az üzletek polcain. Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke szerint a hiány legfőképp a hagyományos karácsonyi termékeket fogja érinteni.

A pékek már november végén jelezték, hogy a korkedvezményes nyugdíjba vonulások és a járvány következtében válsághelyzet alakulhat ki. „Ha a betegségek miatt kialakult helyzet tovább romlik, a közepes és nagy üzemek kénytelenek lesznek további megszorító intézkedéseket bevezetni, aminek hatására előfordulhat, hogy a boltok polcairól hiányozni fognak a hagyományos karácsonyi sütemények” – tette hozzá a szakmai szövetség elnöke.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×