eur:
389.67
usd:
359.52
bux:
66181.08
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: Pixabay

Már Európát is elérte a gyermek-tüdőgyulladás, néhány helyen átlépve a járványszintet

Írországból, Franciaországból és Dániából jelezték az esetszámok megugrását. Közben Kínában jelentős számban kerülnek kórházba a betegek. A WHO szerint nem tűnt fel új kórokozó.

Írország és Franciaország két olyan európai állam, ahol jelentősen megugrottak a gyermekkori tüdőgyulladásos megbetegedések. Kínában közben felnőttek is kórházba kerültek a mikoplazmás, „fehér tüdős” és „lábon kihordható” tüdőgyulladás néven is emlegetett megbetegedés miatt.

A névadó baktérium (Mycoplasma pneumoniae) okozta fertőzések megugrását Hollandiából és Dániából is jelentették. Utóbbi országban október óta háromszorosára nőtt az esetek száma és a múlt hétig összesen 541 esetet regisztráltak.

Az Airfinity adatelemző cég szerint

Franciaországban járványszintű fertőzésekkel küzdenek.

Eközben Hollandiában 124 százalékos növekedés tapasztalható a tavalyi csúcshoz képest.

Az Egyesült Államokban Ohio és Massachusetts államokban ugrott meg az esetszám, és figyelmeztetést adtak ki Ázsiában az indiai, indonéz, nepáli, tajvani, thaiföldi és vietnámi hatóságok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ideiglenes járvány és pandémia-felkészültségi igazgatója a múlt héten azt mondta a Euronewsnak, hogy a lábon kihordható tüdőgyulladás kínai betegeinek kórházba özönlése a Covid-19 korlátozások tavalyi gyors feloldásával függhet össze. Nagyon sokan azonban nem kerülnek kórházba és sokan tünetmentesek is.

A legtöbb beteg gyermek, aki szinte szünet nélkül köhög.

A betegség a múlt héten került a figyelem középpontjába, amikor a WHO hivatalos kérelemmel fordult Pekinghez, hogy szolgáltasson információt a gyerekkórházakban tapasztalt, diagnosztizálatlan tüdőgyulladásokról. A nemzetközi szervezet, mint a sajtónyilatkozatokból kiderült, elfogadta a kínai hatóságok válaszát. Eszerint: „nincs bizonyítékuk arra, hogy bármely új vagy újfajta kórokozó állna a fertőzések mögött”.

Külföldön azonban kétkedő hangokat is lehetett hallani, a Kínából kiindult Covid-járványt övező kínai hivatalos kommunikáció szülte bizalmatlanság miatt.

Szakértők megjegyzik, hogy ez a fajta tüdőgyulladás egész évben jelen van, de általában télen érik el az esetszámok a csúcsot. A legtöbb eset – antibiotikumos kezeléssel – komplikáció nélkül lefolyik, de óvatosságra intő jel, hogy

Ázsia egyes országaiban akár 90 százalékban hatástalan lehet a tüdőgyulladásra használt, macrolide nevű gyógyszer.

Nagy-Britanniában négy éve volt járvány, és „ezért várhatóan ezen a télen lesz egy csúcs” – mondta Fracois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének professzora a Sun című lapnak.

Más tudósok hozzátették: a mikoplazmás tüdőgyulladás után valamivel hosszabban tartó immunitás alakul ki, mint a vírus okozta fertőzéseknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×