eur:
395.76
usd:
368.72
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Több tucat amerikai állam perli a Metát

Az Egyesült Államok 41 szövetségi állama beperelte a Metát, azt állítva, hogy a hozzá tartozó Instagram és Facebook árt a gyerekek mentális egészségének. Ez az eddigi legnagyobb szabású fellépés egy közösségi média cég ellen.

A Meta ellen benyújtott keresetek legfőbb érve az, hogy a technológiai óriás függőséget okozó funkciókat épít az Instagramba és a Facebookba, amivel károsítja a gyerekek mentális egészségét.

Azt, hogy idáig fajul a dolog, már előre lehetett látni. 2021-ben átfogó kétpárti vizsgálat indult a témában, aminek egy 233 oldalas jelentés lett az eredménye. A pert indító államok szerint

a Meta káros és manipulatív taktikákkal köti a gyerekeket a platformjaihoz

– jegyezte meg a The Washington Post című lap.

Az amerikai szövetségi állam említett jelentése szerint a Meta „a fiatal felhasználók nyereségvágyból történő kizsákmányolását célzó rendszert” tart fent. Miközben félrevezeti őket a biztonsági funkciók és a káros tartalmak kérdésében, begyűjti adataikat és megszegi a gyerekek privát szférájára vonatkozó szövetségi törvényeket. Illetékesek azt állítják, hogy a vállalat tudatosan alkalmazott olyan módosításokat, amik a gyerekeket az alkalmazásokban tartják.

A Meta elleni vádak a két nagy amerikai párt ritka egyetértésének megnyilvánulásai.

A tech cégeket még a Trump-kormányzat idején idézték be a Kongresszus elé, ahol a demokraták és a republikánusok más és más miatt támadták őket. A fiatalok jólétének kérdésében azonban úgy tűnik egyetértenek.

Liza Crenshaw, a Meta szóvivője úgy reagált, hogy cége „csalódott: a politikusok, ahelyett, hogy produktívan együttműködnének a vállalatokkal, hogy világos, az életkornak megfelelő szabványokat hozzanak létre a tizenévesek által használt alkalmazások esetében, inkább ezt az utat választották".

A főügyészek szerint a pénzbírságok, az üzleti gyakorlat megváltoztatása és a kártérítés mind szóba jöhetnek lehetséges következményekként.

A Meta termékeinek a fiatalokra gyakorolt hatása azután került Amerikában a figyelem középpontjába, hogy a The Wall Street Journal 2021-es jelentése részletesen bemutatta a Facebook informátora, Frances Haugen által kiszivárogtatott belső kutatást, ami szerint az Instagram súlyosbította egyes tinilányok testképzavarait.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság jelentése közben úgy találta, hogy a közösségi média használata „nem eredendően hasznos, vagy káros a fiatalok számára”, és hogy több kutatást kellene végezni a témában.

A Meta pedig azt mondta a vizsgálatról, hogy a vádak „hamisak és a tények mélységes félreértéséről tanúskodnak”.

Viszont tény, hogy a Mark Zuckerberg cége évek óta aggódik amiatt, hogy a fiatalok egyre kevesebb időt töltenek a Facebookon, miközben a versenytársakhoz, például a TikTokhoz és a Snapchathez áramlanak. A fiatalabb felhasználók bevonzása érdekében a vállalat megpróbálta lemásolni a TikTokot a Reels nevű, rövid formátumú videószolgáltatásával.

A nagy kérdés az, hogy hogyan zárulnak majd a Meta elleni perek. A The Washington Post megjegyzi, hogy a tech cégek elleni eljárások gyakran elakadnak a bíróságokon.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×