eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Beautiful blonde women wearing glasses, in a denim jacket and a skirt, shopping for milk in the supermarket. She is holding two cartons of milk and choosing which one to buy.
Nyitókép: miniseries/Getty Images

Dühösek a bolti lopások miatt a brit kereskedők - a rendőrökre

Egyre több a csalódott és változást követelő hang a brit élelmiszerláncok köréből. Az infláció és a megélhetési válság miatt megugrott a bolti lopások száma, de a visszaeső – és néha erőszakos – tolvajok jól tudják: szinte semmilyen elrettentő fellépéstől nem kell tartaniuk.

„A bolti lopás most már nem számít bűncselekménynek” – panaszolja a vezető brit szupermarketlánc, az ASDA elnöke, Lord Stuart Rose.

Mindez szerinte azért van, mert az alulfizetett rendőrök kénytelenek bizonyos bűncselekményeket figyelmen kívül hagyni. A Marks & Spencer korábbi vezetője szerint egyre nagyobb gond a lopás, ami kissé szerény leírása a problémának: a brit kereskedők becslések szerint évente 1 milliárd fontot veszítenek vele.

A másik, ezzel összefüggő jelenség az eladókkal és a személyzettel szembeni sértő és erőszakos magatartás – az ilyen esetek a duplájukra ugrottak a pandémia előtti évhez képest.

A gond már akkora, hogy a Tesco vezetése közölte: náluk tavalyhoz képest harmadával több a fizikai támadás, ezért minden bolti dolgozójukat ellátják testkamerával, hogy rögzíteni tudják az ilyen eseteket.

Az éjjel-nappalik közben arra panaszkodnak, hogy a tolvajok kalapáccsal, piszkos fecskendőkkel vagy késekkel fenyegetik őket. Az ilyen, erőszakosabb rablók általában visszaeső és a környéken ismert személyek, akik azonban úgy érzik, hogy szinte büntetlenül fenyegetőzhetnek és lophatnak.

A kereskedőket dühíti a rendőrség magatartása. Egy törvényi módosítás értelmében ugyanis a 200 fontnál, tehát körülbelül

85 ezer forintnál alacsonyabb értékű lopások esetében az elkövetőnek postai úton küldenek ki bírságot.

A Co-op ABC-lánc által megszerzett statisztika szerint a brit rendőrség nem reagált „a kiskereskedelmi szférában elkövetett komoly bűncselekmények 70 százalékára, és csak minden hetedik lopási ügyben történt vádemelés”.

Az ASDA korábban idézett főnöke szerint azért uralkodott el a törvénytelenség, „mert hagytuk” – mondta Lord Rose az LBC hírrádióban.

„A rendőröknek sok más dolguk van, bár a belügyminiszter most azt mondja, hogy immár minden bűncselekményt kivizsgálnak majd. Meglátjuk” – tette hozzá, utalva Suella Braverman brit belügyminiszter ígéretére.

Az érem másik oldala: aktivisták szerint az igazi „lopás” a Tesco vezérigazgatójának csillagászati fizetése: angol fontban évi 4,7 millió.

A szupermarketek most különböző taktikákkal próbálkoznak a tolvajok kiszorítására. Az egyik láncnál az automata kasszától immár csak egy kapun keresztül lehet távozni, amelyet a blokkra nyomtatott vonalkóddal lehet kinyitni. Ezen kívül a rendszer néha véletlenszerűen kiválaszt vásárlókat rutin átvilágításra.

Egy másik cég azt a taktikát követi, hogy kiképezte a személyzetet: legyen különösen figyelmes a vásárlókkal, hátha így sikerül elvenni a tolvajok kedvét.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×