eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Megnevezték Nagy-Britannia "alkoholfővárosát"

Habár Nagy-Britanniát valahogy az idén elkerülte a nyári kánikula, a lakosokat ez nem zavarja abban, hogy néhány pint sörrel ünnepeljék a napot. Viszont kiderült, hogy van, ahol több mint kétharmadával többet isznak, mint más helyeken. A top 15 koccintós város listáját egy alacsony kalóriás ital gyártója állította össze.

Vajon melyik városban isznak a legkitartóbban a britek?

Nem, nem az olvasztótégely Londonban, hanem a nyugat-angliai Bristolban. A rejtélyes graffitiművész és a trip-hop zene otthonában az emberek 81 százaléka mondta azt, hogy a hét minden napján a pohár után nyúl.

A főváros, London valamivel lemaradva, 75 százalékkal követi a második helyen, az alkoholdobogó 3. fokán pedig Manchester imbolyog, 74 százalékkal.

A 15 várost magában foglaló toplistát egy csökkentett alkoholmennyiségű italokat gyártó cég, a DrinkWell állította össze.

Sokan isznak, és többet, mint ajánlott

A nem teljesen tudományos - mivel önkéntes bevalláson alapuló – felmérésből az is kiderült, a britek 38 százaléka a "hivatalos nyár" hat hete alatt, minimum két alkoholos italt fogyaszt el.

Ezt azt jelenti, hogy a britek közel negyede hetente több egységnyi alkoholt iszik meg, mint az orvosilag ajánlott – jegyezte meg a The Sun című bulvárlap.

(Két nagy pohár bor vagy két erősebb korsó sör 6 brit egységnek felel meg. Mindez heti 42 egységre jön ki, miközben a heti maximum ajánlott adag 12 egység.)

A The Sun tovább elemezte a számokat, és arra is jutott, hogy 18-25 év közötti britek 80 százaléka fogyaszt el minimum egy alkoholos italt naponta. Az 55 és 64 év közötti korosztály viszont ennek csak a felét gördíti le.

További sokkoló adat, hogy a sörbarátok egynegyede napi minimum öt korsóval iszik meg a nyári napokon.

Lökd ide a... bort!

Visszatérve a leginkább alkoholizáló városok listájára, sok britet meglephet Bristol, London és Manchester első helye és az, hogy a például a drogproblémájáról ismert Glasgow csak 12 és a szintén mulatozósnak tartott Liverpool a 14. a listán.

A DrinkWell figyelmeztetett, hogy a túl sok ital hízással járhat, mivel nulla tápértékű, „üres kalóriákat” pumpálnak ilyenkor magukba a fogyasztók.

A megkérdezettek közel egyharmada el is ismerte, hogy nyáron mindig felszed néhány kilót.

Miközben a briteknél érdekes módon nem a sör, hanem a bor a legnépszerűbb ital, a The Sun megjegyzi, hogy utóbbi gyorsan tud hizlalni. A szigetország legnépszerűbb világos sörei közül néhány márka egy-egy korsójában 230 kalória rejtőzik.

De hogyan lehet mindezt kivédeni? A legnyilvánvalóbb válasz: búcsút lehet mondani az alkoholnak.

De mivel a felmérést készítő DrinkWell a csökkentett alkoholmennyiségű italok gyártója, szakértőjük gyorsan be is dobta az önreklámot: az emberek fogyaszthatnak például alacsony kalóriás bort.

„Az emberek – tévesen – az alkoholt hibáztatják a kalóriákért, pedig valójában az italokban található cukor a hibás”

– tette hozzá.

A brit városok listája, a minden nap alkoholt fogyasztó lakosok aránya alapján

1. Bristol - 81%

2. London - 75%

3. Manchester - 74%

4. Cardiff - 68%

5. Norwich - 66%

6. Birmingham - 63%

7. Southampton - 63%

8. Leeds - 62%

9. Newcastle - 62%

10. Nottingham - 62%

11. Sheffield - 61%

12. Glasgow - 59%

13. Edinburgh - 59%

14. Liverpool - 52%

15. Belfast - 52%

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×