eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Kollektív jogokat szeretnének a szlovákiai magyarok, sőt, alkotmányt is módosítanának

Szlovákiában a Szövetség párt szeretné elfogadtatni a kisebbségi törvényt, hogy az egyéni jogok mellett kollektív jogok is megillessék a kisebbségeket – hangzott el a magyar párt programbemutatóján. A párt nem szorgalmaz regionális autonómiát, programja a családokra, a szociális kérdésekre, az egészségügyre, a közösségekre, a kultúrára és az oktatásra összpontosít.

A Szövetség párt célja, hogy a szeptemberi szlovákiai parlamenti választáson az 5 százalékos küszöböt megugorva bejusson a pozsonyi parlamentbe. "Több évnyi maffiakormányzás után kaptunk három évnyi káoszkormányzást és politikai cirkuszt. Ahhoz, hogy alternatívát tudjunk nyújtani a választóknak, ahhoz egy ütős és hiteles programra van szükség" – ezekkel a szavakkal kezdte a sajtótájékoztatót Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke.

"A szlovák pártok nem foglalkoznak Dél- és Kelet-Szlovákiával, illetve nem foglalkoznak a magyar és az egyéb kisebbségek agendáival sem, úgyhogy véleményünk szerint ebben hitelesek és autentikusak tudunk lenni" – jegyezte meg Mózes Szabolcs.

A Szövetség szerint kisebbségeknek ugyanolyan nyelvi jogokkal kell rendelkezniük a hivatalos érintkezés során, és

szükséges a területi beosztás módosítása is, hogy megfeleljen a természetes régióknak,

emellett módosítani kell a finanszírozásukat is. A párt alelnöke visszautasította, hogy a Szövetség ezzel regionális autonómiát szorgalmaz, a természetes területi beosztást hangsúlyozza. A párt elsődleges célja, hogy a következő parlament, illetve kormány elfogadja az átfogó kisebbségi törvényt, amely az egyéni jogok mellett kollektív jogokat is biztosít a nemzeti kisebbségeknek. A Szövetség a szlovák alkotmány preambulumának módosítását, kiegészítését is szeretné elérni. A "Mi, a szlovák nemzet" megfogalmazást a "Mi, a Szlovák Köztársaság állampolgárai" formulára szeretné módosíttatni.

Őry Péter, a párt elnökségi tagja hozzátette, szeretnék, ha a kisebbségek ugyanolyan nyelvi jogokkal rendelkeznének a hivatalos érintkezés során, mivel ez a nemzeti kisebbségi közösségek és a kultúrájuk fennmaradásának eszköze. Rámutatott, hogy egyes állami szervekkel továbbra is gondot jelent a kisebbség nyelvén való érintkezés. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet az ország és az önkormányzatok területi és adminisztratív beosztása megváltoztatásának szükségességére, figyelembe véve a természetes régiókat.

A Szövetség programjáról Mózes Szabolcs elmondta, a családokra, a szociális kérdésekre, az egészségügyre, a közösségekre, a kultúrára és az oktatásra összpontosít. "A család nevű részben a szociális és az egészségügyi témák, a közösségiben a kisebbségjogi kérdések, a kultúra és az oktatás kérdése, a régióban régiófejlesztéssel, önkormányzatokkal, államigazgatással, infrastruktúrával, zöld megoldással kapcsolatos témák találhatók" – mondta.

A Szövetség alelnöke hozzátette, a programban szerepel továbbá az is, hogy szorgalmazni fogják a magyar közösség részére az önálló államigazgatási intézmény, úgynevezett Kisebbségi Hivatal létrehozását és a kettős állampolgárság büntetésének megszüntetését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×