eur:
389.53
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fotó: ügyészség videója
Nyitókép: ügyészség videója

Egyre több a bolti tolvaj a briteknél a megélhetési válság miatt

Amikor a becsületesség kérdése merül fel, a briteknek – a londoni zsebtolvajok ellenére – hagyományosan jó a híre. De minden változik. Megjelentek a csecsemőgyógyszereket lopók és a bevásárlólistás bandák is.

A tavalyi adatokhoz képest hetvenöt százalékkal több lopásról kapnak bejelentést a brit rendőrök – írta exkluzív riportjában a Daily Mirror című bulvárlap. És itt most csak a szupermarketekben történt lopásokról van szó.

A Mirror által kapott adatok azt mutatják, hogy a britek egyre nagyobb számban lopnak ételt, italt és más alapvető cikkeket a szigetország vezető szupermarketeiből.

A boltok egyik reakciója erre, hogy szigorúbb biztonsági lépéseket vezetnek be. Az Infostart tudósítója morgolódva tapasztalta, hogy a helyi Sainsbury’s ABC-ben vonalkód-leolvasót szereltek az egyik automata kasszasor kijáratához. Itt be kell szkennelni a blokkon található vonalkódot, hogy az ember kimehessen a kapun.

2021-hez képest a középnyugat-angliai rendőrség azt jelentette, hogy 2021-hez képest 70 százalékkal több dolgot próbálnak fizetés nélkül elvinni az enyveskezű vásárlók a Tescoból, ASDA-ból és más szupermarketekből.

A rendőrök nem sokat segítenek

Egy másik, "lopkodási járvány" által sújtott válsággóc Wales két megyéje (68 százalék és 75 százalék) és a festői szépségű, dél-angliai Avon&Somerset rendőri erőinek körzete.

A megkérdezett 43 regionális brit rendőri erőből csak négy mondta azt, hogy náluk stagnált vagy csökkent a lopások száma.

De mit tesznek maguk a rendőrök? Nem sokat – mondta egy kisebb üzlet eladója az Infostartnak – háta mögött a tolvajok biztonságikamera-felvételekről kinyomtatott képeivel. „Nem jönnek ki és azt mondják, ne lépjünk fel, pedig az egyik tolvaj, egy nő üvöltözve fenyegette fizikai erőszakkal a kollégánkat. Azt mondják, hogy többé ne engedjük be őket a boltba”.

Egyes szupermarketek azzal próbálkoznak, hogy már a tejes flakonok füleire, a húsra és a bébitápszerre is a pénztáros által lekapcsolható lopásgátló jelzőt tesznek.

Mint a The Mirror megjegyzi: azt nem lehet tudni, hogy a lopások mekkora arányát váltja ki a kétségbeesés, de a lap idéz egy jótékonysági szervezetet, amely a szegényebbeknek adományozott ételeket kezeli. A Trussel Trust azt állította, hogy tavaly 11 millió britet fenyegetett az éhezés veszélye, „mert nem volt elég pénze”, és hogy „ez csak a jéghegy csúcsa”.

Tower Hamletsben – ami London egyik legszegényebb kerülete, a lakosok 39 százaléka él itt szegénységben – a legtöbbször lopott cikk a Calpol nevű gyermekgyógyszer volt.

A helyi önkormányzat szerint „megnőtt az alapvető cikkek, a gyógyszerek és a csecsemők számára fontos cikkek lopása”.

Egyes szakértők szerint ez egyfajta túlélési stratégia. „Korábban a családra, barátokra hagyatkozhattak, de most ők is küszködnek” – mondta Dr Sinéad Furey szakértő, aki a szegénység és nemzetbiztonság összefüggéseit kutatja.

Tavaly egy rendőri vezető is sürgette, hogy a rendőrök legyenek „mértékletesek”, amikor olyanok bíróság elé állításáról van szó, akik azért lopnak, hogy legyen mit enniük.

Szintén az elmúlt évben például egy walesi anya ismerte el, hogy azért lopott a helyi Co-op szupermarketből, hogy enni adjon a gyerekeinek, miután nagy adósságot halmozott fel az energiaszolgáltatójával szemben. Két liverpooli anya is megúszta a börtönt – bár ők nem ételt loptak, hanem a Boots drogériából tulajdonítottak el termékeket 2000 font, azaz közel 900 ezer forint értékben. Azzal védekeztek, hogy a zsákmány eladásából akartak ennivalót venni a gyerekeiknek.

Bevásárlólistás bandák

De nem csak az éhezők lopnak: a The Telegraph szerint szervezett bandák szabályos „bevásárlólisták” alapján visznek el fizetés nélkül termékeket a drágább árfekvésű Waitrose szupermarketekből – kifejezetten azért, hogy aztán eladják azokat.

„A legtöbb rendszeres tolvaj és innen is, onnan is lop” – mondta Lucy Brown, a John Lewis kereskedelmi lánc biztonsági igazgatója.

A szupermarketek személyzete most árgusabb szemekkel figyeli az önkiszolgáló kasszákat, ahol az egyik kedvelt trükk az, hogy olcsóbb termékek vonalkódjait szkennelik be vagy megpróbálják le sem olvasni a vonalkódot – mivel vannak olyan, szupergyors kasszák, ahol nincs mérleg.

A megrendelésre lopott termékek között volt a hús, alkohol, kávé, édesség „és minden olyan, amit a közösségi média segítségével vagy a pubban gyorsan el lehet adni” - mondta a kiskereskedők szövetségének egyik képviselője a BBC-nek.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×