eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A cápa (eredeti cím: Jaws) 1975-ben bemutatott horrorfilm, rendezője Steven Spielberg. Fotó: Wikipédia
Nyitókép: Fotó: Wikipédia

Fehér cápák már a brit partok közelében is?

Tengeri szakértők szerint a közeljövőben már a brit vizeken is feltűnhetnek a rettegett és gyilkos nagy fehér cápák. A vészharangot az Ocesearch nevű szervezet kongtatta meg, amely nyomon követi a víziragadozók mozgását... és valaki a héten egy bugyuta viccel keltett is egy kisebbfajta riadalmat.

A kutatók szerint az élelem után kutató bestiák – a világ legnagyobb ragadozó halai - egyre gyakrabban tűnnek fel északi vizekben – például az Egyesült Államok-beli Új-Anglia partjainál az utóbbi években.

Cape Cod, a régióhoz tartozó Massachusetts állam félszigeténél a múlt század 70-es éveiben szinte egyáltalán nem láttak nagy fehér cápát, de most már egyre többet.

Ami egyfajta önmegvalósító prófécia: Steven Spielberg 1975-ös Cápa (Jaws) című, mérföldkőnek számító horrorját a Cape Codtól körülbelül 50 kilométerre fekvő Martha’s Vineyard szigeten forgatták. Ebben a filmben egy nagy fehér cápa terrorizálja a strandolókat, de a főhősök egy eposzi csatában végül megölik.

Az Infostart is beszámolt a június elején Egyiptomban történt sokkoló tragédiáról, amikor egy tigriscápa (szintén nagyragadozó) apja és más fürdőzők szeme láttára megölt egy Hurghadában élő orosz fiatalembert.

Miért úszhatnak északra a fehér cápák?

Szakértők szerint az ok az, hogy a táplálékukul szolgáló fókák elkezdtek északra migrálni – emlékeztetett az Evening Standard című londoni lap.

Az Ocereach most attól tart, hogy a brit szigetek partjainál, sőt, a franciaországi Bretagne-ban is feltűnhetnek. Hogy meggyőződjenek teóriájuk igazáról, a szervezet emberei jövő nyáron a brit partvidéken szeretnének vizsgálódni.

Mások szerint viszont a teória – egyelőre teória.

Gregory Skomal, a Standard által idézett tengerbiológus szerint a valóság az, hogy egyetlen alkalommal sem láttak nagy fehér cápát a festői szépségű, délnyugat-angliai Cornwall közelében.

„Ott kéne lenniük, de nincsenek és nem tudni, miért”- mondta Skomal.

A Cornwall határán, de még Devon grófságban fekvő Plymouth Egyetemének adatbázisa szerint valójában körülbelül 100 „hihető, de nem igazolt esetben” láttak nagy fehér cápát a környéken az utóbbi tíz évben.

Erről a fajról azt lehet tudni, hogy nagy távolságra tud elúszni és hogy könnyen megérez akár egy csepp vért is a vízben. A leggyakrabban Kaliforniában, a Hawaii-szigeteken, a Mexikói-öbölben és Ausztráliában tűnnek fel az ilyen cápák, de kutatók szerint a klímaváltozás hatására a 2050-es évek végére jelenhetnek meg a brit partoknál.

Éretlen vicc

Nem tudni, hogy ezt a hírt használta-e ki egy vicces kedvű, ismeretlen, aki mívesen elkészített hamis cápauszonyt helyezett a vízbe a parttól 300 méterre a devoni Torquay-ben.

Fényképek tanúsága szerint a kihalászott „uszony” valamilyen könnyű habból készült, szürkére festették és még az idősödő cápatestre emlékeztető bevágások is voltak rajta. Néhány fadarabra volt erősítve, hogy lebegjen a vízen.

A „fenyegetést” egy tengeri szafarin, gyerekeket vezető tanár vette észre, aki csónakjukból először távcsőn keresztül mustrálta az uszonyt, de aztán rájött, hogy hamis volt.

A cápával riogató ismeretlen később egy anomím Facebook-posztban ismerte el a dolgot és azt állította, hogy „egy személyes videóhoz” készítette a kelléket.

„Jól éreztem maga és beszélgetésre vettem rá a közösséget. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy nem kell félni a tengerben.

A közelmúltbeli cápauszony egy személyes videó kelléke volt és nem számítottam rá, hogy észreveszik”

– írta.

Az esetet felderítő tanár azt mondta, hogy „nem tartott sokáig a beugratás”, mivel nem látszott „a cápa” hátsó uszonya „és nem volt mozgás”.

„Hát, nem tett rám nagy benyomást az illető” – az ilyen viccek kárt okozhatnak a helyi gazdaságnak a nyári hónapokban – jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×