eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kombókép Mark Zuckerbergről, a Facebook internetes közösségi portál vezérigazgatójáról Barcelonában 2016. február 21-én (b) és Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletemberről, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatójáról Providence-ben 2017. július 15-én. Miután Zuckerberg bejelentette, hogy a Twitter számára fejleszt versenytársat, az utóbbit birtokló Musk elkezdte Zuckerberget szekálni a közösségi médiában. Az üzengetés odáig fajult, hogy Musk egy ketrecharc meccsre hívta Zuckerberget, aki elfogadta azt. A küzdelemre nagy valószínűséggel Las Vegasban kerül majd sor. Ha megvalósul a világ leggazdagabb embereinek a bunyója, az kétesélyes mérkőzést hozhat, hiszen az 51 éves Musk magasabb súlycsoportban van, míg Zuckerberg 39 éves és komoly múltja van küzdősportok terén.
Nyitókép: MTI/AP/Manu Fernandez/Stephan Savoia

Zuckerberg virtuális pofonja Musknak

A Meta szerint 30 millióan csatlakoztak a Twittert imitáló új szolgáltatásához – ami azonban nem lesz elérhető az Európai Unióban. Elon Musk cége közben szellemi tulajdona ellopásával vádolja versenytársát és perrel fenyegetőzik.

10 millió új felhasználó, csak az első órában! A Meta háborút hirdetett a Twitter ellen – kommentálta egy videoblogger/influencer a hírt, hogy Mark Zuckerberg cége kesztyűt dobott Elon Musknak (akivel amúgy ketrecharcra is készül).

A Facebook alapítója – aki annak idején eléggé vitatott módon kovácsolt sikert egy mások által sajátnak mondott ötletből – most a Twitter „barátságos alternatívájaként” indította be új platformját, a Threadst.

A név fordításban cérnákat vagy fonalakat, de az internet korában az egymáshoz kapcsolódó üzenetek csoportját jelenti.

Itt is van karakter-limit, mint a Twitteren – 500, és lehet posztolni linkeket, videókat és fényképeket. A posztokra lehet válaszolni, lehet azokat megosztani és lájkolni.

„Hát, ilyen jó indulást nem is reméltünk” – mondta pár órával a start után Zuckerberg. Csütörtök estére 30 millió új felhasználóról szólt a fáma, pénteken már 55 millióról... akik, ahogy a nagy technológiai premierek során már megszokhattuk, itt-ott fennakadásokkal szembesültek. Például: nem töltődött be Zuckerberg képe, bár nem biztos, hogy ezt mindenki bánta.

Az alkalmazás közvetlenül kapcsolódik a Meta által birtokolt Instagramhoz – ami a generációs célcsoportok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a cég a 20-40 év közötti korosztályt célozta meg, miközben a Facebookot már kezdik az idősebb korcsoport közösségi médiumaként számontartani. (Vigaszul számukra: az Instagram-felhasználók viszont a TikTok-generáció számára öregek.)

Elon Musk, a Twitter gazdája számára a rivális megjelenése nemcsak a nyári uborkaszezon érdekes híre. A dúsgazdag üzletember 44 milliárd dollárt áldozott a mikroblog oldal megvásárlására tavaly októberben. Utána következett egy sor botrány, például az olyan dolgozók kirúgása, akik nem akarták a nap 20 óráját az irodában vagy munkával tölteni. Ott volt még a fizetős prémium fiókok bevezetése, ami miatt a potenciális hirdetők nem tudták, mire számítsanak.

Musk közben politizált is: azt hirdette, hogy az övé a szólásszabadság platformja lesz – szemben a felhasználóit néha algoritmusai útján lekorlátozó Metával.

A Twitter válasza a versenytárs indulására az volt, hogy perrel fenyegetőzött. Céges titkai és szellemi vagyona ellopásával vádolta meg a Metát és azzal, hogy volt Twitter-dolgozókat vett fel.

Közben a brit politikai elit megmozdult a Threads felé – miközben az Európai Unióban nem elérhető az alkalmazás, amit Nigel Farage, a brexit egyik atyja „brit győzelemnek” állított be. Az új felhasználók között feltűnt Grant Shapps energiaügyi-, Dehenna Davidson felzárkóztatási- és James Cleverly külügyminiszter.

Az ellenzéki Munkáspárt és a londoni médiaelit is lecsapott a lehetőségre. Paul Waugh veterán Twitter-függő parlamenti tudósító azt állította, hogy már fel is függesztette a Threads. Ezek az idősebb felhasználók egyből felpanaszolták: nincs asztali számítógépes alkalmazás, mindent a telefonnal kell intézni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×