eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

A mesterséges intelligencia "varázslatos lehetőségei" izgatják a brit kormányt

A brit oktatási államtitkár szerint a mesterséges intelligencia javíthatná a diákok munkáját és "személyes tutorként" is lehetne alkalmazni. Az illetékes azt mondta: a kormány tisztában van a mesterséges intelligenciával kapcsolatos veszélyekkel, de szeretné "kihasználni annak varázslatos lehetőségeit".

Jobbról-balról kongatják a vészharangot a szabályozatlan mesterséges intelligencia támasztotta veszélyekről – például néhány hónapja az MI egyik brit atyjának tartott kutató és a héten az ENSZ főtitkára is. A brit kormány viszont szép új világot vizionált, ha megfelelő módon használjuk ki a technológia "varázslatos lehetőségeit".

Diana Barran bárónő, oktatási államtitkár szerint a mesterséges intelligencia alapú "tutorok" vagy "korrepetitorok" megszüntethetnék az iskolákban a gazdag és a szegény diákok közötti teljesítménybeli különbséget.

Az államtitkár szerint a mesterséges intelligencia csökkentheti a tanárok munkaterhelését, és nagyobb visszajelzést adhat a tanulóknak a munkájukról. Az Independent című lapban megjelent exkluzív írásában felvetette, hogy a technológia még "többet is tehetne".

"Segíthetne-e a mesterséges intelligencia a speciális igényű és fogyatékkal élő gyerekeknek az intuitívabb tanulásban? Enyhíthetné-e a tanárok adminisztrációs terheit azzal, hogy a rutinfeladatok, például a javítás elvégzése során a nehezebb feladatokat is elvégezhetné? Segíthetne-e csökkenteni a hátrányos helyzetű gyerekek teljesítménybeli lemaradását azzal, hogy ingyenes "személyi oktatójuk" lenne?" – vetette fel a kérdéseket. Ezekből olyan kincstári optimizmus és terelgetés érződött, mint azoknak a vállalatoknak esetében, akik a kétségbeesetten telefonáló ügyfeleiket honlapjuk csevegőrobotjához vagy a "gyakori kérdések" oldalára terelik, hogy oldják meg maguknak a problémát.

A brit illetékes hozzátette, hogy a kormány elismeri a mesterséges intelligenciával járó veszélyeket, de szeretné "hasznosítani annak varázslatos lehetőségeit".

Mindez alig egy héttel azután történt, hogy Rishi Sunak kormányfő egyik tanácsadója figyelmeztetett: a technológia segítségével két éven belül olyan halálos fegyvereket lehet előállítani, amelyek "embereket ölhetnek meg".

Barran bárónő főnöke, Gillian Keegan brit oktatási miniszter szerdai napirendjében szerepelt az a beszéd, amely szerint több munkára van szükség ahhoz, hogy megértsük, milyen kockázatokat jelenthet az MI az iskolákra, főiskolákra és egyetemekre nézve.

A brit kormány azt szeretné, ha az oktatás vezetői és technológiai szakértők ötleteket nyújtanának be arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a mesterséges intelligenciát "biztonságos módon" alkalmazni az oktatásban.

Ez azután történt, hogy a brit vizsgabizottságok iránymutatása szerint

a tanulóknak a tananyag egy részét "az osztályban, közvetlen felügyelet mellett" kellene elsajátítani, mivel attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése széles körű csalásokhoz vezethet.

Közben a bárónő burkoltan azoknak az idén sztrájkoló egyetemi oktatóknak is üzenhetett, akik egy időre felfüggesztették diákjaik dolgozatainak javítását, miközben azok évi négymillió forint tandíjat fizetnek ki – gyakran diákhitelből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×