eur:
393.13
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: YouTube/Bloomberg Television

Őrült nagy dobással állt elő az Apple - videók

Potenciális hatását az internetéhez hasonlította Tim Cook vezérigazgató.

Fejlesztői konferenciát tartott hétfőn az Apple, ezen rántotta le a leplet új kütyüjéről. Vision Pro nevű szemüvegszerű headset vegyes valóságot használ: a fizikai és a digitális világot egyszerre teszi láthatóvá. A szem elé helyezett, egyébként részben átlátszó eszköz a rászerelt kamerák segítségével érzékeli a külvilágot és vetíti a használója szeme elé, ugyanakkor folyamatosan látható közben számos ikon, amelyekre a szemet ráirányítva, azokat adott esetben hanggal vezérelve különböző funkciók vehetők igénybe.

Dokumentumok szerkeszthetők (akár másokkal együtt, egy időben is), videók és képek nézhetők, vagy számos más információhoz lehet hozzájutni. Egyes funkciók használatához (például filmnézéshez) besötétíti a "valóságot", hogy jobb legyen az élmény. Nagy hatású, hogy lényegében egy panorámaképernyőt kap a szeme elé az ember.

A valós világra számítógépes grafikát "ráhelyező" technológiát kevert valóságnak nevezik, és az alábbi videókon látható, hogy is néz ki valójában.

Ez a gyártó első jelentősebb új terméke az Apple Watch 2014-es bemutatása óta - írta összefoglalójában a vg.hu. Az Apple egy olyan időszakra időzítette headsetjének bemutatását, amikor a tágabb értelemben vett virtuálisvalóság-ipar nehezen tudott megfelelni a technológiával szemben támasztott magas elvárásoknak.

A hétfői termékbemutató egyúttal új korszakot nyit az Apple és a Meta közötti versenyben is. Mark Zuckerberg cége hasonló VR-headset fejelsztésén dolgozik, a Quest 3 névre keresztelt modell megjelenését pedig még az idei évre ígéri a Facebook anyavállalata.

A hvg.hu szerint további bejelentések is voltak a fejlesztői konferencián.

Kétszer olyan gyors, kétszer jobb a felbontása, 40 százalékkal vékonyabb, 50 százalékkal tovább bírja egy feltöltéssel – így mutatta be egy átlagos 15 hüvelykes notebookhoz mérve új, 15 hüvelykes MacBook Airjét az Apple. A 8 és 10 magos processzorral, akár 24 GB RAM és 2 TB tárhely opciókkal rendelhető, egészen pontosan 15,3 hüvelykes képernyővel szerelt új MacBook Air egy feltöltéssel akár 18 órán át is működik.

Még ennél is ütősebb a professzionális felhasználásra szánt új Mac Studio: a 24 magos processzor mellé akár 76 magos grafikai vezérlő és 192 RAM memória is járhat. Ez már az Apple M2 Ultra lapkájával is kérhető, pont úgy, mint a hasonló lóerőt felvonultató Mac Pro.

Ősszel érkezik az iPhone-okra az új iOS operációs rendszer, amiben lehetővé teszik, hogy a hívás fogadója helyett a hívás indítója állíthassa be, milyen kép jelenjen meg, ha telefonál. Kérdés, hogy ez az iOS 17-es lehetőség milyen zavaró és zaklató képküldésekhez járul majd hozzá, illetve hogy az Apple hogyan védi ki ezt. Szintén újdonság lesz a Journal (Napló), ami - a képeknél már egy ideje létező, a telefon által készített összefoglalókhoz kicsit hasonlóan - a napjaink eseményei alapján, mesterséges intellligencia segítségével ajánl fel naplótartalmakat (képeket, események említését, beszélgetések tartalmát stb.) az adott napunkról. Azt is megoldották, hogy a nekünk hagyott hangpostaüzeneteket leírva láthassuk (kérdés, ez elérhető lesz-e magyar nyelven is, és ha igen, milyen pontossággal fog működni).

A számítógépek macOS rendszerének új verziója a Sonoma nevet kapja. Újdonságként jönnek bele például (az oldalsáv helyett) az asztalra kitehető widgetek, melyek akár az iPhone-ok widgetjeivel is összehangolhatók.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×