eur:
387.97
usd:
363.88
bux:
55787.3
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: YouTube/Bloomberg Television

Őrült nagy dobással állt elő az Apple - videók

Potenciális hatását az internetéhez hasonlította Tim Cook vezérigazgató.

Fejlesztői konferenciát tartott hétfőn az Apple, ezen rántotta le a leplet új kütyüjéről. Vision Pro nevű szemüvegszerű headset vegyes valóságot használ: a fizikai és a digitális világot egyszerre teszi láthatóvá. A szem elé helyezett, egyébként részben átlátszó eszköz a rászerelt kamerák segítségével érzékeli a külvilágot és vetíti a használója szeme elé, ugyanakkor folyamatosan látható közben számos ikon, amelyekre a szemet ráirányítva, azokat adott esetben hanggal vezérelve különböző funkciók vehetők igénybe.

Dokumentumok szerkeszthetők (akár másokkal együtt, egy időben is), videók és képek nézhetők, vagy számos más információhoz lehet hozzájutni. Egyes funkciók használatához (például filmnézéshez) besötétíti a "valóságot", hogy jobb legyen az élmény. Nagy hatású, hogy lényegében egy panorámaképernyőt kap a szeme elé az ember.

A valós világra számítógépes grafikát "ráhelyező" technológiát kevert valóságnak nevezik, és az alábbi videókon látható, hogy is néz ki valójában.

Ez a gyártó első jelentősebb új terméke az Apple Watch 2014-es bemutatása óta - írta összefoglalójában a vg.hu. Az Apple egy olyan időszakra időzítette headsetjének bemutatását, amikor a tágabb értelemben vett virtuálisvalóság-ipar nehezen tudott megfelelni a technológiával szemben támasztott magas elvárásoknak.

A hétfői termékbemutató egyúttal új korszakot nyit az Apple és a Meta közötti versenyben is. Mark Zuckerberg cége hasonló VR-headset fejelsztésén dolgozik, a Quest 3 névre keresztelt modell megjelenését pedig még az idei évre ígéri a Facebook anyavállalata.

A hvg.hu szerint további bejelentések is voltak a fejlesztői konferencián.

Kétszer olyan gyors, kétszer jobb a felbontása, 40 százalékkal vékonyabb, 50 százalékkal tovább bírja egy feltöltéssel – így mutatta be egy átlagos 15 hüvelykes notebookhoz mérve új, 15 hüvelykes MacBook Airjét az Apple. A 8 és 10 magos processzorral, akár 24 GB RAM és 2 TB tárhely opciókkal rendelhető, egészen pontosan 15,3 hüvelykes képernyővel szerelt új MacBook Air egy feltöltéssel akár 18 órán át is működik.

Még ennél is ütősebb a professzionális felhasználásra szánt új Mac Studio: a 24 magos processzor mellé akár 76 magos grafikai vezérlő és 192 RAM memória is járhat. Ez már az Apple M2 Ultra lapkájával is kérhető, pont úgy, mint a hasonló lóerőt felvonultató Mac Pro.

Ősszel érkezik az iPhone-okra az új iOS operációs rendszer, amiben lehetővé teszik, hogy a hívás fogadója helyett a hívás indítója állíthassa be, milyen kép jelenjen meg, ha telefonál. Kérdés, hogy ez az iOS 17-es lehetőség milyen zavaró és zaklató képküldésekhez járul majd hozzá, illetve hogy az Apple hogyan védi ki ezt. Szintén újdonság lesz a Journal (Napló), ami - a képeknél már egy ideje létező, a telefon által készített összefoglalókhoz kicsit hasonlóan - a napjaink eseményei alapján, mesterséges intellligencia segítségével ajánl fel naplótartalmakat (képeket, események említését, beszélgetések tartalmát stb.) az adott napunkról. Azt is megoldották, hogy a nekünk hagyott hangpostaüzeneteket leírva láthassuk (kérdés, ez elérhető lesz-e magyar nyelven is, és ha igen, milyen pontossággal fog működni).

A számítógépek macOS rendszerének új verziója a Sonoma nevet kapja. Újdonságként jönnek bele például (az oldalsáv helyett) az asztalra kitehető widgetek, melyek akár az iPhone-ok widgetjeivel is összehangolhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×