eur:
392.91
usd:
366.45
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2023. május 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ursula von der Leyen: 30 ezer ukrán katonát képeznek ki az európai országok területén

Az Európai Bizottság elnöke mellett Emmanuel Macron is felszólalt a Pozsonyban tartott Globsec biztonságpolitikai konferencia zárónapján. A francia elnök arról beszélt, hogy messze van még a háború vége, de egy dolog biztos: Ukrajnát nem győzik le.

„Oroszország ismét igyekszik megrengetni Európa egységét és biztonságát, de ezt nem engedhetjük” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a pozsonyi Globsec 2023 biztonságpolitikai konferencián. Messze még a háború vége, de egy dolog biztos: Ukrajnát nem győzik le” – mondta Macron, és leszögezte, az Európai Uniónak biztosítania kell Kijevet, hogy kiáll mellette, és továbbra is határozottan támogatja a tartós béke eléréséig. Hangsúlyozta, hogy óriási a tét, mert az EU határán dúl a háború.

A francia államfő leszögezte, a jövőbeli béketárgyalásokon nem fordulhat elő, hogy Oroszország diktáljon, és ne a megtámadott Ukrajna. A rendezésnél a nemzetközi jogot kell figyelembe venni, és

nem fordulhat elő, hogy Ukrajna területeket veszítsen, egyúttal a megállapodásnak biztonsági garanciákat is tartalmaznia kell.

Macron arra is rámutatott, Moszkva nem számított arra, hogy az unió ilyen nagymértékű támogatást nyújt Ukrajnának mind humanitárius, mind katonai téren. Szerinte Moszkva az időhúzásra játszik. „Néhány országban ugyanis választás lesz, és azt reméli, a lakosság belefárad ebbe a helyzetbe” – magyarázta Macron.

Azt is kijelentette, az európai államoknak nem szabadna másokra támaszkodni, át kell vállalniuk a felelősséget saját biztonságukért, oly mértékben kell megerősíteniük hadászati képességeiket, hogy megvédhessék magukat és szomszédaikat.

A francia elnök szerint Európának nem szabad megfeledkeznie a fejlődő országokról sem, amelyek most nem kapnak elegendő támogatást, mert az európai államok Ukrajnára összpontosítanak. Figyelmeztetett, hogy ebben a helyzetben az úgynevezett globális dél országai egy másik hatalom felé fordulhatnak.

A Globsecen az Európai Bizottság elnöke is felszólalt. Ursula von der Leyen azt mondta, Ukrajna Oroszország általi megtámadásában szerepet játszott, hogy Kijev az Európai Unió tagja akar lenni. Kijelentette, bármilyen sokáig is tartson a háború, az unió ki fog állni Ukrajna mellett. Ahhoz, hogy eredményesen felvehessék a harcot, Európa tüzérségi lőszert küld Kijevnek. Hozzátette, 30 ezer ukrán katonát képeznek ki az európai országok területén. A békével kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Olyan igazságot akarunk Ukrajnának, ami az Európai Chartával összhangban áll, és amely nem kedvez az orosz agresszornak.

Az igazságos béke feltétele az orosz csapatok teljes kivonása Ukrajna területéről. Mindennek azonban tartósnak is kell lennie. Ehhez pedig arra van szükség, hogy az unió katonailag is támogassa Ukrajnát” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×