eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2023. május 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ursula von der Leyen: 30 ezer ukrán katonát képeznek ki az európai országok területén

Az Európai Bizottság elnöke mellett Emmanuel Macron is felszólalt a Pozsonyban tartott Globsec biztonságpolitikai konferencia zárónapján. A francia elnök arról beszélt, hogy messze van még a háború vége, de egy dolog biztos: Ukrajnát nem győzik le.

„Oroszország ismét igyekszik megrengetni Európa egységét és biztonságát, de ezt nem engedhetjük” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a pozsonyi Globsec 2023 biztonságpolitikai konferencián. Messze még a háború vége, de egy dolog biztos: Ukrajnát nem győzik le” – mondta Macron, és leszögezte, az Európai Uniónak biztosítania kell Kijevet, hogy kiáll mellette, és továbbra is határozottan támogatja a tartós béke eléréséig. Hangsúlyozta, hogy óriási a tét, mert az EU határán dúl a háború.

A francia államfő leszögezte, a jövőbeli béketárgyalásokon nem fordulhat elő, hogy Oroszország diktáljon, és ne a megtámadott Ukrajna. A rendezésnél a nemzetközi jogot kell figyelembe venni, és

nem fordulhat elő, hogy Ukrajna területeket veszítsen, egyúttal a megállapodásnak biztonsági garanciákat is tartalmaznia kell.

Macron arra is rámutatott, Moszkva nem számított arra, hogy az unió ilyen nagymértékű támogatást nyújt Ukrajnának mind humanitárius, mind katonai téren. Szerinte Moszkva az időhúzásra játszik. „Néhány országban ugyanis választás lesz, és azt reméli, a lakosság belefárad ebbe a helyzetbe” – magyarázta Macron.

Azt is kijelentette, az európai államoknak nem szabadna másokra támaszkodni, át kell vállalniuk a felelősséget saját biztonságukért, oly mértékben kell megerősíteniük hadászati képességeiket, hogy megvédhessék magukat és szomszédaikat.

A francia elnök szerint Európának nem szabad megfeledkeznie a fejlődő országokról sem, amelyek most nem kapnak elegendő támogatást, mert az európai államok Ukrajnára összpontosítanak. Figyelmeztetett, hogy ebben a helyzetben az úgynevezett globális dél országai egy másik hatalom felé fordulhatnak.

A Globsecen az Európai Bizottság elnöke is felszólalt. Ursula von der Leyen azt mondta, Ukrajna Oroszország általi megtámadásában szerepet játszott, hogy Kijev az Európai Unió tagja akar lenni. Kijelentette, bármilyen sokáig is tartson a háború, az unió ki fog állni Ukrajna mellett. Ahhoz, hogy eredményesen felvehessék a harcot, Európa tüzérségi lőszert küld Kijevnek. Hozzátette, 30 ezer ukrán katonát képeznek ki az európai országok területén. A békével kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Olyan igazságot akarunk Ukrajnának, ami az Európai Chartával összhangban áll, és amely nem kedvez az orosz agresszornak.

Az igazságos béke feltétele az orosz csapatok teljes kivonása Ukrajna területéről. Mindennek azonban tartósnak is kell lennie. Ehhez pedig arra van szükség, hogy az unió katonailag is támogassa Ukrajnát” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×