eur:
394.5
usd:
363.59
bux:
65583.52
2024. március 19. kedd Bánk, József
MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Leopard harckocsik: keresztbe tennének a svájci fegyvergyártónak

A járművek konflitkuszónába való szállítása veszélyeztetheti Svájc függetlenségét.

Régebbi típusú, Leopard 1 harckocsik exportálását indítványozta a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern csütörtökön, ám a harckocsik a megállapodás értelmében végső soron várhatóan Ukrajnában kötnének ki, ezzel megbolygatva Svájc semlegességét.

A 96 harckocsit még évekkel ezelőtt vásárolta meg a vállalatcsoport Olaszországtól, hogy alkatrészként használják, vagy eladják más országnak. A használaton kívüli páncélos járművek jelenleg is Olaszországban vannak.

A megállapodás értelmében a RUAG

a német Rheinmetall fegyvergyártó cégnek adná el a járműveket, amely aztán Kijevnek szánná őket.

A RUAG nem hivatalos úton még márciusban számolt be a SECO-nak üzleti szándékáról, ám az államtitkárság akkor ezt ellenezte. Most jelezték, hogy várhatóan most is elutasítja a kérelmet: Svájc ugyanis ragaszkodik semlegességéhez, ezért megtiltja a svájci fegyverek konflitkuszónába szállítását.

"Hivatalos döntést várunk a SECO-tól, hogy alaposabban fel tudjuk mérni az üzleti lehetőségeinket" – mondta Kirsten Hammerich, a RUAG szóvivője.

Svájc nemrégiben akadályozta meg, hogy Németország svájci gyártású harckocsi-lőszereket küldjön Ukrajnába. Berlin évekkel korábban vásárolta meg a lőszereket, a svájci exportokról szóló szerződések azonban minden esetben megadják a jogot Svájcnak, hogy megakadályozza az általa gyártott hadiipari termékek újraeladását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×