eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Lendületet kaphat az európai rakéta- és lőszergyártás, illetve az ukrajnai szállítások

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az uniós törvénytervezetet, amelynek célja, hogy 500 millió eurós támogatás keretében az EU növelje lőszerek és rakéták európai termelését, és felgyorsítsa Ukrajnába szállításukat.

Az Európai Bizottság idén május 3-án nyújtotta be a jogszabályjavaslatot, az uniós parlamenti képviselők pedig még ugyanebben a hónapban megállapodtak abban, hogy a törvényjavaslat jóváhagyásának felgyorsítása érdekében elindítják a parlamenti sürgősségi eljárás folyamatát.

A jogszabályt 446 szavazattal 67 ellenében, 112 tartózkodás mellett fogadták el. A képviselők most megkezdik a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal, hogy politikai megállapodásra jussanak, amelyről a képviselők júliusi plenáris ülésükön szavaznak.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos május 3-án reményét fejezte ki, hogy a jogszabályjavaslat az uniós tagállamok egy hónapon belül elfogadják, hogy az uniós ipar minél előbb megkezdhesse a lőszertermelés fokozását.

Később a Politico idézte Breton egy másik nyilatkozatát is, miszerint az uniónak sürgősen "háborús gazdasági üzemmódra" kell kapcsolnia, hogy újra képes legyen az önálló védelemre. Az orosz–ukrán háború miatt ugyanis vészesen alacsonyak a készletek, és szerinte az EU nem engedheti meg magának, hogy csak az USA-ra támaszkodjon. A politikus az Európai Védelmi Csúcstalálkozó résztvevőinek 1 milliárd eurót ígért az unió védelmi alapjából, hogy a tagállamok minél gyorsabban fel tudják tölteni a készleteiket, miközben az ukrajnai fegyverszállítmányok sem szünetelnének - írta a vg.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×