eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Cseh rendőrök járőröznek a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkov környékén 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Minden második cseh veszélyként tekint a bevándorlókra

Csehországban a lakosság 50 százaléka veszélyként tekint a bevándorlókra. Mindez egy közvélemény-kutatás eredményéből derült ki. A felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlók nem okoznak problémát az ország számára.

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet húsz éve készít rendszeres felmérést a migrációról, és az elmúlt két évtizedben begyűjtött adatok alapján megállapította, hogy most a legalacsonyabb azok aránya, akik negatívan vélekednek az országba érkező bevándorlókról.

2003-ban még a válaszadók háromnegyede mondta azt, hogy a bevándorlók problémát jelentenek Csehország számára. Ez az arány 2019-re lecsökkent 69 százalékra, mára pedig 50 százalékra, ami azt jelenti, hogy

minden második cseh tekint veszélyként a bevándorlókra.

A felmérésben részt vevők mintegy 60 százaléka mondta azt, hogy a saját lakhelyükön nem tapasztalnak súrlódásokat a Csehországba érkezett külföldiek és helybeliek között. 24 százalék viszont úgy érzi, hogy a bevándorlók jelenléte nehézségeket okoz a közvetlen lakhelyén.

Az elmúlt években egyre kevesebb olyan település volt az országban, amelyet nem érintett még a migráció. Négy éve, 2019-ben még a megkérdezettek 19 százaléka tudta úgy, hogy lakóhelyén nem élnek bevándorlók, a mostani felmérésben már csak 9 százalék.

A CVVM kutatóintézet szerint a bevándorlási helyzet alakulását befolyásolta, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború tavaly februári kezdete óta olyan nagy számban érkeztek Csehországba ukrán menekültek, hogy szinte minden településre jutott belőlük.

A cseh belügyminisztérium hivatalos kimutatása szerint április elején több mint 325 ezer ukrán menekült tartózkodott Csehországban. Ők a rendkívüli tartózkodási engedélyüknek köszönhetően jogosultak az egészségügyi, a szociális és az oktatásügyi rendszer igénybevételére, valamint munkavállalásra. A felnőtt ukrán menekültek mintegy kétharmadát nők, míg a menekültek 30 százalékát gyermekek teszik ki.

A legtöbb ukrán menekült a fővárosban, Prágában és Közép-Csehországban él. A legkevesebben, alig tízezren, a közép-morvaországi zlíni régióban telepedtek le. Az Ukrajnából érkezett menekültek közül mintegy 150 ezren már dolgoznak, többnyire alacsony szakképzettséget igénylő munkahelyeken. A magasabb szakképzettséget megkövetelő munkahelyek betöltését általában a nyelvtudás hiánya akadályozza.

A szociológusok rámutattak, hogy a bevándorlást a baloldali pártok választói jóval nagyobb mértékben utasítják el, mint a jobboldaliak. Mindazonáltal

a csehek többsége úgy véli, hogy az országban letelepedő bevándorlók nagymértékben hozzájárulnak a különféle betegségek terjesztéséhez vagy a bűnözés növekedéséhez.

2019-ben ezek az arányok is valamivel magasabbak voltak. A mostani felmérés szerint a megkérdezettek 27 százaléka látja úgy, hogy a bevándorlók gazdagítják a cseh kultúrát, illetve pozitívan befolyásolják a társadalom elöregedése okozta helyzetet. Korábban ez az arány 20 százalék körül mozgott.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×