eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Gabonaháború: riadalmat keltett már a szlovák liszt is

A cseh közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint a szomszédos Szlovákiából importált liszt veszélyes növényvédő szerekkel szennyezett ukrán gabonából készült.

„Olcsó, tele napfénnyel, növényvédő szerekkel és penészgombával” – ilyen és ehhez hasonló bejegyzések jelentek meg a cseh közösségi médiában a szlovákiai Gútáról származó liszttel kapcsolatban.

A malom reagált a cseh vásárlók körében nagy felzúdulást kiváltó információkra, és azt állítja, hogy a szomszédba szállított liszt szlovák és nem ukrán gabonából készült, utóbbit ugyanis megsemmisítették. Nem tagadták, hogy hozzájuk is került a növényvédő szerekkel szennyezett ukrán gabonából, de az elővigyázatosság érdekében nem dolgozták fel a háború sújtotta országból érkezett terméket. A laborvizsgálatok a klórpirifosz jelenlétét mutatták ki a malomba került ukrán búzában, a cseh üzletek polcaira került lisztet azonban kizárólag Szlovákiában termett búzából őrölték.

Renata Maierl, a cseh Kaufland üzletlánc szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a gútai beszállító megerősítette a liszt 100 százalékos szlovák eredetét, és mellékelte a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit tartalmazó jegyzőkönyvet. Az üzletlánc ennek ellenére mégis kivonja a szlovák lisztet a cseh pultokról. Megelőző intézkedésekre hivatkoznak.

A cseheket megrémítő információ azonban a szlovákiai lakosokat is aggasztja.

Varga Levente a malom igazgatótanácsának tagja a szlovák állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy felesleges az aggodalom, mert az üzletláncnak elküldték a termékekben használt gabonaminták vizsgálati eredményeit, melyek megerősítették, hogy a lisztben egyáltalán nincsenek jelen növényvédő szerek.

Közben a cseh ellenőrzések során az Ukrajnából behozott gabonafélékben és állati termékekben nem találtak nem megfelelő mintákat, közölte Zdeněk Nekula cseh mezőgazdasági miniszter, aki figyelmeztetett, hogy Csehországban álhíreket terjesztenek ezzel kapcsolatban. A tárcavezető úgy vélte: nincs semmi ok arra, hogy a kormány betiltsa az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek bevitelét Csehországba, ahogy azt Lengyelország, Szlovákia vagy Magyarország tette.

Zdeněk Nekuláétól eltérő véleményt fogalmazott meg a Mladá Fronta Dnes című országos napilapban megjelent interjúban Miloš Zeman volt köztársasági elnök. Amennyiben három visegrádi ország egymástól függetlenül tiltó intézkedéseket foganatosított, és amennyiben politikusaikat intelligenseknek tartjuk, nincs semmi ok arra, hogy ne csatlakozzunk kezdeményezésükhöz” – válaszolta Miloš Zeman arra a kérdésre, csatlakoznia kellene-e Csehországnak az ukrán gabona behozatalát betiltó országokhoz.

A korábbi államfő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán gabonát a szegény afrikai országok piacára szánták, de ehelyett a gazdag európai piacokra került, és sérti a hazai lengyel, magyar vagy szlovák mezőgazdasági termelők érdekeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×