eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Young woman buying in supermarket and feeling worried about increase in food prices.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Robert Fico: az élelmiszer-ársapka a kormány egyetértésével végrehajtott csalás

Főleg a ruhavásárláson spórol a szlovák lakosság, de az emberek kevesebbet költenek szórakozásra, sokan pedig az üdülésről mondanak le – derült ki egy friss felmérésből. A hétfőn életbe lépett élelmiszer-ársapka bevezetését pedig rengeteg bírálat éri.

A KRUK közvéleménykutató-ügynökség által elvégzett felmérés adatai szerint a szlovákiai lakosság 65 százaléka főleg a ruhavásárláson spórol, arányuk 6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. 54 százalék kevesebbet jár vendéglátóhelyre, moziba, színházba, 53 százalék kevesebbet költ utazásra és üdülésre. Jaroslava Palendalová, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy végső esetben korlátozzák például a gyerekek taníttatására, képzésére fordított összegeket.

A szlovákiai háztartások 2 százaléka igyekezett banki hitellel vagy a barátoktól kért kölcsönnel megoldani az anyagi problémáit, 25 százaléka a megtakarításaihoz nyúlt. Tavaly a lakosság 41 százaléka korlátozta az élelmiszer-vásárlást, a felmérés szerint ez az arány idén már eléri az 51 százalékot.

Egyes élelmiszerek árplafonja épp e hét elején, március 20-án lépett életbe. A nyolc legnagyobb szlovákiai üzletlánc polcain az elkövetkező három hónapban mintegy 400 élelmiszer árának szabnak felső határt a kereskedők.

Samuel Vlčan megbízott földművelésügyi miniszter szerint az inflációellenes intézkedés értelmében minden áruházlánc nagyjából 30-100 olyan élelmiszerfajtát határoz meg, amelyekre három hónapon keresztül ugyanazt az árat garantálja. Az ársapkás termékeket külön logóval is ellátták.

Az üzletláncok lépését az élelmiszer-ipari szakmai szervezetek nem fogadták kitörő lelkesedéssel. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara

árulásként éli meg az agrártárca és az üzletláncok között létrejött megállapodást.

Jana Holécióvá szóvivő szerint a szakmai egyeztetés nélküli megegyezésnek semmi köze a jó kapcsolatokhoz, ráadásul a kiválasztott élelmiszerek árának a korlátozása a versenyszabályokat is sértheti.

Az árplafonnal kapcsolatos lépéseket az ellenzéki pártok is bírálják.

„Az élelmiszerek esetében meghatározott árplafon a kormány egyetértésével végrehajtott csalás”

– állítják a Smer képviselői. Robert Fico pártelnök azt mondta, „elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok anélkül álljanak elő egyes élelmiszerek árplafonjának a bevezetésével, hogy a gyártókkal és a beszállítókkal egyeztetnének". Peter Pellegrini, a Hlas vezetője pedig felszólította Eduard Heger ügyvezető kormányfőt, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai segítségnyújtás helyett kezdjen el foglalkozni a hazai élelmiszerárakkal. Az ellenzéki párt egyúttal úgynevezett

„árcédula-rendőrség” létrehozását követeli.

A decemberi kormánybukást előidéző liberális SaS párt az árplafon bevezetését csupán az emberek félrevezetésének és populista húzásnak tartja. „Első pillantásra talán helyes intézkedésnek tűnhet ez a vásárlók számára, ekkora infláció mellett. De ez nem igaz. Az üzletláncok olyan élelmiszerekre vezették be az árplafont, amelyek ára az elkövetkező hónapokban valószínűleg fokozatosan csökkenni fog” – áll a párt állásfoglalásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×