eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Medvegyev a Wagner zsoldos csoport dezertált vezetője. Forrás: Twitter/Jason Jay Smart
Nyitókép: Forrás: Twitter/Jason Jay Smart

Őrizetbe vette a szökött Wagner-vezért a norvég rendőrség

Andrej Medvegyev fél, hogy kiadják Oroszországnak.

A zsoldos menedékért folyamodott Norvégiában azt követően, hogy állítása szerint már tavaly júliusban otthagyta a Wagner-csoportot. Sztorija azonban rejtélyes: a Wagner-csoport és az oroszok is keresték már, amikor állítása szerint átjutott a szigorúan őrzött orosz-norvég határon.

A férfi azt állítja, hogy az oroszok kutyákat is küldtek utána és lőttek is rá, ő mégis átjutott fehér köpenybe burkolózva, egy folyó jegén Norvégiába. Állítólag a gulagu.net segített neki elmenekülni.

A férfi norvég ügyvédje, Brynjulf Risnes szerint azután tartóztatta le a rendőrség a férfit, hogy

erős nézeteltérés alakult ki annak a biztonságos menedéknek a körülményei kapcsán, ahol eddig idejét töltötte.

"Önkéntes alapon tartózkodott itt, ha nem akar maradni, a rendőrségnek két lehetősége van - engedik távozni, vagy elfogják" - fogalmazott az ügyvéd.

Az oroszt egy ideiglenes fogvatartási központba szállították. A férfinak módjában állt rövid telefonbeszélgetést folytatni a The Guardian egy újságírójával, akinek elmondta, fél a kiadatástól.

A norvég rendőrség is megerősítette, hogy elfogták a férfit, akinek jövőjével kapcsolatban már korábban is kérdések merültek fel, mivel háborús bűnösként is tekintettek rá.

"Elfogtuk és

mérlegeljük, hogy kérjünk-e bírósági határozatot az internálásról"

- mondta Line Isaksen a norvég rendőrségtől a Reutersnek, de további részleteket nem kívánt közölni.

Medvegyev állítása szerint menekülése előtt saját szemével látta, ahogyan a Wagner-csoport azon tagjait, akik nem engedelmeskednek a parancsoknak, megölik, időnként kettesével. Azt állította, készen áll mindent elmondani a Wager-csoportról és annak vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról. Ő az első Wagner-csoporttag, akinek szökéséről a világ hírt kapott.

Az Egyesült Államok múlt pénteken közölte, hogy a Wagner, amely központi szerepet játszott Oroszország ukrajnai inváziójában, ezentúl jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×