eur:
394.19
usd:
369.87
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Andrej Medvegyev a Wagner zsoldos csoport dezertált vezetője. Forrás: Twitter/Jason Jay Smart
Nyitókép: Forrás: Twitter/Jason Jay Smart

Őrizetbe vette a szökött Wagner-vezért a norvég rendőrség

Andrej Medvegyev fél, hogy kiadják Oroszországnak.

A zsoldos menedékért folyamodott Norvégiában azt követően, hogy állítása szerint már tavaly júliusban otthagyta a Wagner-csoportot. Sztorija azonban rejtélyes: a Wagner-csoport és az oroszok is keresték már, amikor állítása szerint átjutott a szigorúan őrzött orosz-norvég határon.

A férfi azt állítja, hogy az oroszok kutyákat is küldtek utána és lőttek is rá, ő mégis átjutott fehér köpenybe burkolózva, egy folyó jegén Norvégiába. Állítólag a gulagu.net segített neki elmenekülni.

A férfi norvég ügyvédje, Brynjulf Risnes szerint azután tartóztatta le a rendőrség a férfit, hogy

erős nézeteltérés alakult ki annak a biztonságos menedéknek a körülményei kapcsán, ahol eddig idejét töltötte.

"Önkéntes alapon tartózkodott itt, ha nem akar maradni, a rendőrségnek két lehetősége van - engedik távozni, vagy elfogják" - fogalmazott az ügyvéd.

Az oroszt egy ideiglenes fogvatartási központba szállították. A férfinak módjában állt rövid telefonbeszélgetést folytatni a The Guardian egy újságírójával, akinek elmondta, fél a kiadatástól.

A norvég rendőrség is megerősítette, hogy elfogták a férfit, akinek jövőjével kapcsolatban már korábban is kérdések merültek fel, mivel háborús bűnösként is tekintettek rá.

"Elfogtuk és

mérlegeljük, hogy kérjünk-e bírósági határozatot az internálásról"

- mondta Line Isaksen a norvég rendőrségtől a Reutersnek, de további részleteket nem kívánt közölni.

Medvegyev állítása szerint menekülése előtt saját szemével látta, ahogyan a Wagner-csoport azon tagjait, akik nem engedelmeskednek a parancsoknak, megölik, időnként kettesével. Azt állította, készen áll mindent elmondani a Wager-csoportról és annak vezetőjéről, Jevgenyij Prigozsinról. Ő az első Wagner-csoporttag, akinek szökéséről a világ hírt kapott.

Az Egyesült Államok múlt pénteken közölte, hogy a Wagner, amely központi szerepet játszott Oroszország ukrajnai inváziójában, ezentúl jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősül.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×