eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én. Az Uniper német energiavállalat azt tervezi, hogy üzembeállítja az erőművet május 30-án. Az Uniper korábbi anyavállalata, az E.ON düsseldorfi székhelyű áram- és gáztársaság fektette le az erőmű alapkövét 2007-ben. Környetvédők többször tüntettek az erőmű megépítése ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Mégsem zöldül a német gazdaság

Újra megjelent a szén a német energiamixben, így Európa legnagyobb gazdasága ismét a „legpiszkosabb” tüzelőanyaghoz fordul.

Úgy tűnik hiába tagja Németországban a kormánykoalíciónak a Zöld Párt, amely elérte az atomenergiával való fokozatos szakítást. Az utóbbi hónapokban olyan történt, ami a hithű öko-harcosok számára szentségtöréssel ér fel: a német villamosenergia-hálózatokba július és szeptember között betáplált villamos energia több mint egyharmada (36,3%-a) szénerőművekből származott, szemben a 2021 harmadik negyedévi 31,9 százalékkal. Ez derült ki a német statisztikai hivatal adataiból.

A kormány egyes fontos minisztériumait vezető Zöld párt által régóta démonizált szenet 2030-ig akarták fokozatosan kiiktatni az energiamixből. De Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a gázexport korlátozása miatt a szén visszatért – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A szénből történő villamosenergia-termelés 13,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest

a július-szeptemberi három hónapban, amely során a teljes német villamosenergia-termelés 0,5%-kal maradt a 2021-es év azonos időszakától - közölte a hivatal. Azaz: valamennyivel kevesebb áramot több szénből állítottak elő.

A gáz-alapú termelés a magas árak ellenére enyhén emelkedett, mivel a szél- és vízenergia hozzájárulása az idén alacsony volt és az atomenergia részesedése is csökkent július-szeptemberben. Ez utóbbi oka az, hogy az egy évvel korábbi hat reaktorral szemben már csak három üzemel, mivel Németország a fukusimai katasztrófát követően úgy döntött, feladja az atomenergiát.

Európában - a gázhiány fenyegetése miatt néhány bezárt vagy tartalékban hagyott szénerőmű idén újra működésbe lépett, de a legtöbb országban ez a mennyiség korlátozott volt.

A britek a héten közölték, hogy vészellátási tervük részeként „felmelegítenek” két szénerőművet.

A különböző ígéretek ellenére a héten már voltak korlátozott áramszünetek és az Inforádió londoni tudósítója is kapott a lehetőségre figyelemztető SMS-t a szolgáltatójától.

Visszatérve Németországhoz, a Nemzetközi Energiaügynökség megjegyezte, hogy Berlin hátraarca „jelentős mértékű” - ez megnöveli a szénalapú energiatermelést az Európai Unióban, amely várhatóan még egy ideig ezeken magasabb szinteken marad". A globális szénfogyasztás idén rekordmagas, több mint 8 milliárd tonnát ért el,

Németországban ez az egyik legnagyobb mértékben, 19 százalékkal, azaz 26 millió tonnával nőtt 2021-hez képest – tette hozzá az ügynökség.

A helyzetben ahelyett, a tervek szerint idén végleg leállítaná, a német kormány mentességet adott ki 1,6 GW lignittüzelésű erőművének, hogy az 2024. márciusáig működhessen. Közben a brit sajtó egy része a fenyegető áramszünetek jelének veszi a két brit szénerőmű készenléti üzemmódba helyezését és azt, hogy hétfőn 2800 Shetland-szigeteki otthon maradt áram nélkül, éppen a példátlanul fagyos időjárás közepette. Pénteken még mindig többszáz otthonban nem volt áram és felmerült, hogy a helyzetet csak a jövő héten oldhatják meg

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×