eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ügyészek meggyilkolására készült a Kuciak-gyilkosság magyar vádlottja

Szlovákiában folytatódott a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében indított tárgyalás. A bazini Speciális Büntetőbíróság bűnösnek találta Szabó Tamást az ügyészek tervezett megölésével kapcsolatos ügyben, a szenátus viszont eltekintett a halmazati büntetéstől, mivel Szabót korábban már 25 éves szabadságvesztésre ítélték az újságíró meggyilkolásáért.

A keddi tárgyalási napra több tanút is beidézett a bíróság. Vallomást tett a Pozsonyból Nagyszombat felé vezető úton, a szelincsi pihenőhelyen levő benzinkút egykori alkalmazottja. A tanú kijelentette, hogy a vádlottakat csak a tévéből ismeri.

A komáromi járásbeli Csallóközaranyos község közelében levő étterem és szálloda egykori tulajdonosát és lányát is kihallgatták. A tárgyalás ezután a perirat felolvasásával folytatódott.

Az oknyomozó újságíró és menyasszonya 2018-ban történt meggyilkolásának ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről dönt a bíróság. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de tavaly májusban a Legfelsőbb Bíróság visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három másik vádlott esetében viszont jogerőre emelkedett a döntés.

A gyilkosság végrehajtásával vádolt Miroslav Marčeket és Szabó Tamást 25, az összekötőként részt vevő Andruskó Zoltánt 15 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Közülük a már 25 évre elítélt Szabó Tamást több ügyész meggyilkolásának előkészítésével is megvádolták, és ezt az ügyet a Kuciak-perrel párhuzamosan tárgyalta a bíróság. Ítélet is született az ügyben: Szabó Tamást bűnösnek találták Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský korábbi helyettes főügyész meggyilkolásának előkészületében, valamint tiltott fegyverkezés és fegyverkereskedelem bűncselekményének elkövetésében.

Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, miután az áprilisi tárgyaláson már bűnösnek vallotta magát.

Tettét megbánta, ezért a bíróság csak olyan bizonyítási eljárást folytatott le az ügyében, amelyek az ő büntetésről szóló ítélethez kapcsolódtak. A bazini Speciális Büntetőbíróság szenátusa halmazati büntetést nem szabott ki.

A bíróság megfelelőnek ítélte a 25 év letöltendő börtönbüntetést, amelyet Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová előre kitervelt meggyilkolásában való részvételéért szabott ki Szabó Tamásra.

Az újságíró és jegyese meggyilkolása óta már több mint négy év eltelt, a tragikus tett a szlovák történelem mementójává vált.

Ján Kuciakot és párját az oknyomozó újságíró által feltárt gazdasági csalások leleplezése miatt ölték meg hidegvérrel. A 2018 februárjában elkövetett gyilkosság után tüntetéssorozat indult Szlovákiában, amelyet a Tisztességes Szlovákia mozgalom hívott össze. Ezek voltak az önálló ország 1993 óta íródó történelmének legnagyobb tömegmegmozdulásai. Az egyik pozsonyi demonstráción egyes becslések szerint 40 ezren vettek részt. A fővárosban az 1989-es bársonyos forradalom óta nem vonultak ennyien az utcára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×