eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson is ringbe száll, online választás jöhet egy héten belül

A csütörtökön lemondó Liz Truss helyére pályázó közvetlen elődje még a Karib-tengeren nyaral, de már elkezdte gyűjteni a támogatókat, hogy újra ő legyen a toryk vezetője, ezzel pedig a brit miniszterelnök.

Gyorsított eljárással akarnak új pártfőnököt, egyben miniszterelnököt választani a brit konzervatívok. Liz Truss kormányfő drámai lemondása után egy hetük van az utód kiválasztására – miközben a dühös ellenzék azonnali, előrehozott választásokat követel.

Szerdán még ezt mondta: „Harcos vagyok, nem adom fel!”

Majd csütörtökön már ezt: „Lemondok a Konzervatív Párt vezetői posztjáról.”

Liz Truss brit miniszterelnök távozásának híre bejárta a világot.

Az eső áztatta Londonból érkező drámai bejelentés kínos a kormányzó konzervatívoknak és kínos a stabilitására eddig büszke Nagy-Britanniának: egy év leforgása alatt immár a harmadik miniszterelnök jön. A toryk, akik a nyáron kényszerítették lemondásra Truss elődjét, Boris Johnsont, majd heteken át tartó folyamatban választották meg utódjának Trusst, most gyorsított üzemmódban találnak új vezetőt.

Erre egy hetük áll rendelkezésre – mondta Sir Graham Brady, a konzervatívok pártvezéri ügyeivel foglalkozó parlamenti frakciócsoport, a befolyásos 1922-es Bizottság elnöke.

  • A jelölteknek 100 tory képviselő támogatását kell megszerezni a több mint 360-ból az induláshoz (a szám a nyáron még csak 20 volt). A jelölés hétfőn zárul le.
  • Ha több jelölt lesz, aki elérte a 100 támogatót, akkor jövő péntekig online szavaztatják meg a párttagságot.

A győztes így még azelőtt elfoglalhatja hivatalát, hogy a pénzügyminiszter Mindenszentek napján ismerteti az új költségvetést – ez azért lényeges, mert a mindössze 44 napig kormányzó Truss hatalmas pénzpiaci vihart kavaró gazdasági programja miatt bukott meg.

Várakozások szerint a posztért ringbe száll a Truss által legyőzött Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Penny Mordaunt parlamenti frakcióelnök. Jelenleg Sunakot tartják a fő esélyesnek, de az igazi szenzáció a botrányai miatt nyáron lemondásra kényszerített Boris Johnson, exminiszterelnök indulása lenne. Úgy tűnik, a Karib-tengeren nyaraló volt kormányfő indulni is akar – legalábbis ezt állítja a konzervatív Telegraph című lap, amely szerint

Boris Johnson már elkezdte a kulisszák mögött győzködni a tagságot, hogy őt támogassák.

Még azt is bedobta, hogy békejobbot kínált a lemondásával őt hátba döfő volt pénzügyminiszterének, Rishi Sunaknak – azaz valószínűleg visszavenné a kormányba, ha őt szavaznák meg ismét miniszterelnöknek.

Johnson kétségtelen előnye a többi potenciális jelölttel szemben: ő azt mondhatja, neki van meg a demokratikus legitimációja: ő nyert nagy többséggel a 2019-es választásokon – utódját, Trusst már nem a nép választotta és egyedül ő az, aki meg tudná nyerni a toryk számára a következő választásokat is.

Az 52 százalékos tetszési indexszel rendelkező ellenzéki Munkáspárt szerint viszont egyetlen torynak sincs legitimációja. Ezt mondta Sir Keir Starmer, a párt vezetője. A konzervatívok hatalmas kárt okoztak az árak és a lakáshitelek megdrágításával.

„Ez nem egy szappanopera. Elég volt a forgóajtóból, a tory vezetői kísérletekből,

az embereknek joga van választani eme totális káosz és a kormányzásra kész Munkáspárt között”

– mondta, amikor azonnali, előrehozott választásokat követelt.

Kérdés, hogy a konzervatívok beadják-e a derekukat, mert nem kötelező nekik. Amíg megvan a parlamenti többségük, addig – az íratlan alkotmány szerint – kormányozhatnak. Ez még további két évig is eltarthat, bár most nehéz elképzelni, hogy a csúnyán megtépázott tekintélyű párt tényleg ki tudná-e tölteni a teljes parlamenti ciklust – hacsak nem egy messianisztikus szuperhős támasztja fel a támogatásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×