eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Liz Truss brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ország gazdasági helyzetéről Londonban 2022. október 14-én. Truss ezen a napon felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, és Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki utódjául. Kwarteng, aki 38 napot töltött hivtalban, szeptemberben 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, amit évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követett.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Carlos Jasso

Sokba kerülnek a briteknek Liz Truss tétova lépései, de ő mekkora árat fizet?

Két év helyett csak fél év rezsikönnyítés, potenciálisan értékvesztő nyugdíjak, csökkenő közkiadások – ezek lesznek az új brit pénzügyminiszter pénzügyi rendteremtő intézkedései, miután főnöke, Liz Truss az okozott piaci vihar miatt a túlélésért küzd.

Miután sikeresen megdrágította britek milliói számára a lakáshitelt és lapátra tette gazdasági programja társszerzőjét, Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, Liz Truss bocsánatot kért.

A minden oldalról támadott brit kormányfő azonban a BBC-nek adott interjújában értésre adta, hogy nem akar lemondani.

Bár a testbeszéd már bizonytalanságra utalt,

Truss egy rövid szünet után úgy válaszolt, hogy ő vezeti majd a kormányzó konzervatívokat a közvetkező választásokon.

„Elismerem, hogy hibákat követtünk el. Sajnálom a hibákat, de korrigáltam őket. Új pénzügyminisztert neveztem ki, helyreállítottuk a gazdasági stabilitást és a pénzügyi fegyelmet... Amit most akarok tenni: megvalósítani a célokat a közvélemény számára” – magyarázta.

Tényleg korrigálta? – hördülhetett fel több millió brit, aki vagy sokkal drágább lakáshitelt kap, ha kap, vagy kénytelen közel a duplájára ugró havi törlesztőt fizetni. A következő csapás az, hogy elitjük baklövései nyomán a rendteremtésre kinevezett új pénzügyminiszter, Jeremy Hunt megnyirbálja a némi megkönnyebbülést jelentő rezsikönnyítést. A program immár nem két évig tart, hanem áprilisban lejár.

Az átlagcsalád éves bontásban addig 2500 fontos fogyasztásra számíthat (ami a tavalyi duplája). Viszont a kedvezmény korai megvonása nyomán készülhet, hogy

a következő számlák már évi 4300 fontnak felelnek majd meg.

Truss és Kwarteng fedezetlen adócsökkentési kísérletét is visszavonja Hunt: nem lesz egyszázalékos jövedelemadó-mérséklés, azaz ez is nyomást jelent a magasabb számlák és infláció sújtotta briteknek.

Marad az ingatlanilleték-kedvezmény. De kinek jó ez? Akinek van ebben a helyzetben lakásra való pénze és valószínűleg készpénze – azaz nem az átlagpolgárnak. Azok sem járnak jól, akik befektettek és osztalékból (is) éltek. Ezt az adókedvezményt is visszavonja a brit pénzügyi tárca. És emelkednek az úgynevezett „bűnadók”, azaz a cigaretta és az alkohol illetéke. A leggazdagabbak adócsökkentését és a tervezett társaságiadó-könnyítést már korábban visszavonták.

Közben Hunt jelezte, hogy a közkiadások csökkentésére is készül, és

még a Truss által beígért megnövelt védelmi kiadások is veszélybe kerültek.

Amire Ben Wallace védelmi miniszter (egyébként potenciális Truss-utód) kiszivárgott hírek szerint lemondással fenyegetőzött.

Az egyik visszatérő kérdés most ezt: akkor ki a főnök? Bár sok kommentátor szerint Truss politikai haláltusáját vívja, egy felmérés szerint egyelőre még maradt egy kicsi játéktere. Ugyanis a YouGov által megkérdezett konzervatív párttagok 55 százaléka akarja, hogy menjen, és 38 százaléka, hogy ne. Ezek voltak azok az emberek, akik között két hónapja győztesen került ki a választásból. Saját hívei közül 38 százalék menesztené és 57 százalék tartaná a hatalomban.

A Truss végét akarók egyharmada Boris Johnsont ültetné vissza a Downing Street 10-be.

A miniszterelnök sorsa azonban most nem a szélesebb tagság, hanem a parlamenti frakció kezében van és a borotvaélen táncoló kormányfő szerdán találkozik befolyásos bizottságuk elnökével – ezután derül ki, hogy valójában mekkora rajta a nyomás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×