eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Pánik az Ikeában: rájuk akarták zárni az ajtót a Covid miatt – videó

Pánikba esett vásárlók küzdöttek a biztonsági személyzettel a sanghaji Ikeában, miután az egész áruházat váratlanul Covid-19 zár alá helyezték. A menekülő vevőket egészségügyi dolgozók próbálták megállítani.

Vírusként terjedő videón is látni, hogyan menekülnek a sanghaji Ikea látogatói, amikor megtudják, hogy azonnali Covid-lezárást rendeltek el az áruházban. Ez akkor történt, amikor kiderült, hogy az egyik vásárló kontaktusba került egy koronavírusos beteggel.

Egészségügyi dolgozók próbálták visszatartani a kijárat felé rohanó embereket. A közösségi médiában keringő videókon látható, amint a biztonsági őrök megpróbálnak zárva tartani két ajtót, de a tömeg átverekszi magát rajtuk, és az emberek elmenekülnek.

Azokat, akik nem tudtak kijutni, több órára bezárták a népszerű Hszuhuj kerületben található épületbe, majd karanténszállókba szállították őket – állítják a vevők, akik a Doujin, a TikTok kínai változatán számoltak be élményeikről.

Miközben Kína továbbra is fenntartja az ellentmondásos, és a világon már szinte egyedinek számító „zéró-Covid” politikáját, az eset újabb példa az elmúlt hetekben Kína-szerte végrehajtott kaotikus villámzárlatokra.

Különböző kínai tartományok lakosai mindenféle figyelmeztetés nélkül találhatják magukat olyan helyeken – például a tengerparti városokban, edzőtermekben és éttermekben – amelyeket hirtelen lockdownnal sújtanak. Néhányan ilyenkor kerítésen átmászva, a strandokon végigsprintelve vagy az irodaházakból kirohanva próbálnak elmenekülni.

Sanghaj, Kína egyik leggazdagabb és legnyugatiasabb városa, a Covid-korlátozások legtraumatikusabb eseményeinek helyszíne volt, írta az esetről tudósító The Daily Telegraph című brit lap. A 25 milliós város lakosait az év elején két hónapig tartó szigorú lezárás sújtotta, ami élelmiszerhiányhoz és a hatóságokkal való szórványos összecsapásokhoz vezetett.

Csao Dandan, a sanghaji egészségügyi bizottság igazgatóhelyettese szerint az Ikea áruház hirtelen bezárását azért rendelték el, mert az egyik látogató közeli kapcsolatban állt egy hatéves kisfiúval, akinek pozitív lett a Covid-tesztje, miután visszatért Sanghajba a tibeti Lhászából, Kína egyik legnagyobb Covid-járványának helyszínéről.

Csao hozzátette, hogy azoknak, akik a boltban és a környező területeken tartózkodtak, két napig karanténban kell maradniuk, majd öt napig egészségügyi megfigyelés alatt kell állniuk. Egy helyi lap szerint vasárnapra a hatéves fiú közel 400 hozzátartozóját sikerült felkutatni és

80 ezer embert utasítottak PCR-teszt elvégzésére.

Az Ikea képviselője azt mondta, hogy az áruházat – Kína első Ikeáját - az egészségügyi hatóságok kérésére bezárták.

Kínában a lakosoknak „zöld” egészségügyi kódot kell felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az olyan nyilvános helyekre, mint az éttermek és bevásárlóközpontok, illetve hogy vonatra vagy repülőre szállhassanak. Peking annak ellenére ragaszkodik a zéró-Covid politikához, hogy az súlyos hatással van a gazdaságra és az emberek jólétére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×