eur:
387.87
usd:
358.29
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Pexels.com

Pánik az Ikeában: rájuk akarták zárni az ajtót a Covid miatt – videó

Pánikba esett vásárlók küzdöttek a biztonsági személyzettel a sanghaji Ikeában, miután az egész áruházat váratlanul Covid-19 zár alá helyezték. A menekülő vevőket egészségügyi dolgozók próbálták megállítani.

Vírusként terjedő videón is látni, hogyan menekülnek a sanghaji Ikea látogatói, amikor megtudják, hogy azonnali Covid-lezárást rendeltek el az áruházban. Ez akkor történt, amikor kiderült, hogy az egyik vásárló kontaktusba került egy koronavírusos beteggel.

Egészségügyi dolgozók próbálták visszatartani a kijárat felé rohanó embereket. A közösségi médiában keringő videókon látható, amint a biztonsági őrök megpróbálnak zárva tartani két ajtót, de a tömeg átverekszi magát rajtuk, és az emberek elmenekülnek.

Azokat, akik nem tudtak kijutni, több órára bezárták a népszerű Hszuhuj kerületben található épületbe, majd karanténszállókba szállították őket – állítják a vevők, akik a Doujin, a TikTok kínai változatán számoltak be élményeikről.

Miközben Kína továbbra is fenntartja az ellentmondásos, és a világon már szinte egyedinek számító „zéró-Covid” politikáját, az eset újabb példa az elmúlt hetekben Kína-szerte végrehajtott kaotikus villámzárlatokra.

Különböző kínai tartományok lakosai mindenféle figyelmeztetés nélkül találhatják magukat olyan helyeken – például a tengerparti városokban, edzőtermekben és éttermekben – amelyeket hirtelen lockdownnal sújtanak. Néhányan ilyenkor kerítésen átmászva, a strandokon végigsprintelve vagy az irodaházakból kirohanva próbálnak elmenekülni.

Sanghaj, Kína egyik leggazdagabb és legnyugatiasabb városa, a Covid-korlátozások legtraumatikusabb eseményeinek helyszíne volt, írta az esetről tudósító The Daily Telegraph című brit lap. A 25 milliós város lakosait az év elején két hónapig tartó szigorú lezárás sújtotta, ami élelmiszerhiányhoz és a hatóságokkal való szórványos összecsapásokhoz vezetett.

Csao Dandan, a sanghaji egészségügyi bizottság igazgatóhelyettese szerint az Ikea áruház hirtelen bezárását azért rendelték el, mert az egyik látogató közeli kapcsolatban állt egy hatéves kisfiúval, akinek pozitív lett a Covid-tesztje, miután visszatért Sanghajba a tibeti Lhászából, Kína egyik legnagyobb Covid-járványának helyszínéről.

Csao hozzátette, hogy azoknak, akik a boltban és a környező területeken tartózkodtak, két napig karanténban kell maradniuk, majd öt napig egészségügyi megfigyelés alatt kell állniuk. Egy helyi lap szerint vasárnapra a hatéves fiú közel 400 hozzátartozóját sikerült felkutatni és

80 ezer embert utasítottak PCR-teszt elvégzésére.

Az Ikea képviselője azt mondta, hogy az áruházat – Kína első Ikeáját - az egészségügyi hatóságok kérésére bezárták.

Kínában a lakosoknak „zöld” egészségügyi kódot kell felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az olyan nyilvános helyekre, mint az éttermek és bevásárlóközpontok, illetve hogy vonatra vagy repülőre szállhassanak. Peking annak ellenére ragaszkodik a zéró-Covid politikához, hogy az súlyos hatással van a gazdaságra és az emberek jólétére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×