eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar-szlovák határ közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Még nem került végső pont a Sajó-szennyezés ügyének végére

A szennyezett Sajó folyó vizének legutóbbi elemzési eredményei a vasszint 96 százalékos csökkenését mutatták ki. Az összes oldott anyag mennyisége 95 százalékkal, az egyéb nehézfémek mennyisége pedig 90-95 százalékkal csökkent. A Sajó vizének vastartalma elérte a felszíni vizekre vonatkozó megengedett értékeket – tájékoztatott a szlovák gazdasági minisztérium.

A Vasércbányák állami vállalat javaslatot dolgozott ki a további intézkedésekre a bányából kifolyó, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz mennyiségének csökkentésére. A tervet június közepén nyújtották be az állami vízügyi hatóságoknak. „A járási hivatal és a környezetvédelmi hatóság engedélyére várunk” – mondta Peter Žitňan, a Vasércbányák igazgatója. Ezután szivattyúzási próbát végeznek az egyik bányában. Žitňan szerint ebből megállapítható a felszín alatti víz összetétele és áramlása.

A minisztérium közölte, hogy a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítása nem végleges megoldás. A bányában kialakult helyzet megoldása után a Sajó állapotával is foglalkozni kell, valamint ki kell építeni az ásványi anyagokkal telített víz megtisztítására szolgáló technológiát. „Tudjuk, milyen állapotban van a Sajó, rendbe kell hoznunk” – mutatott rá Karol Galek, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára, és hozzátette, környezetvédelmi szakértők dolgoznak az erre vonatkozó javaslatok kidolgozásán.

A Sajó szlovákiai szakaszán február közepén észlelték a víz vöröses elszíneződését, amelyet az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott. A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében

a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

A Sajón történt természeti katasztrófára elsőként a Szövetség párt hívta fel a figyelmet, még idén márciusban. Forró Krisztián pártelnök augusztus 1-jén egy Facebookra feltöltött videóban úgy fogalmazott, hogy a szlovák környezetvédelmi minisztérium öt hónapon keresztül becsapta az embereket, amikor azt állította, hogy a folyóval minden rendben van. „Parlamenten kívüli pártként nincs sok eszköz a kezünkben, ám mivel a hivatalos levelek és sajtótájékoztatók után sem történt érdemi előrelépés, helyi aktivisták segítségével a párt képviselői ezer liter szennyezett vizet küldtek Gömörből Pozsonyba, melyet a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt öntöttek az úttestre” – emlékeztetett a Szövetség elnöke. A katasztrófaelhárítási munkálatok csak ezután kezdődtek el.

Június közepén elvégezték a szükséges beavatkozásokat, hogy minél kevesebb, ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz kerüljön a folyóba. A szlovák kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban, ezeknek a területén folyik keresztül a Sajó.

A fémmel szennyezett bányavíz az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából került a Sajóba. A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, amikor csődbe került. A Vasércbányák állami vállalat szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek. Ezt 2012-ben a Vasércbányák állami vállalat hajtotta végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×