INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

new york állam

tömeggyilkosság

náci

Korábban egyszer letartóztatták a 18 éves buffalói tömeggyilkost

Korábban egyszer letartóztatták a 18 éves buffalói tömeggyilkost

Akkor elmeszakértő is megvizsgálta, most 13, zömében színes bőrű embert gyilkolt meg. A mészárláson viselt golyóálló mellényén ugyanaz a náci szimbólum volt, mint amit a Mariupolt védő Azov ezred is használ.

Már tavaly is fenyegetőzött a hétvégén a New York állam-beli Buffalóban rasszista vérengzést elkövető tizenéves. Akkor őrizetbe vették, elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá.

18 éves és tömeggyilkos – ő Payton Grendon, aki a New York államban fekvő Buffalo város egyik feketék lakta negyedét szemelte ki tette színhelyéül ahonnan élőben közvetítette a gépkarabélyos vérengzést.

A hatóságok „faji alapú erőszakos szélsőséges tettnek” minősítették a Tops szupermarketben történteket. Az áruháznál rokonok, barátok, családtagok gyászolták az elhunytakat.

„Az eddigi bizonyítékok kétségtelenné teszik, hogy abszolút egyértelmű, hogy rasszista gyűlöletbűncsekelmény történt és ez így is kerül a bíróság elé” – mondta Joseph Gramaglia helyi rendőrfőnök.

Reméljük, hogy ez nem fokozza a faji feszültséget – tette hozzá Byron Brown, buffalói polgármester. „Nem engedhetjük, hogy egy gonosz személy megossza a közösségünket és az országunkat” – mondta.

Grendon 13 áldozatából 11 színes bőrű, 2 fehér lakos volt. A fiatalembert „első fokú emberöléssel”, azaz előre megfontolt gyilkossággal vádolták meg, amire ő ártatlannak vallotta magát. A helyi törvények szerint halálbüntetésre nem, de valódi, a kegyelmet kizáró életfogytiglani börtönre számíthat.

A fiú pénteken több órán át autózott otthonából Buffalóba, hogy a rendőrök szerint „felmérje a terepet”. Szombaton délután jelent meg és kezdett el lövöldözni a Tops Friendly Szupermarketnél és azt a Twitch közösségi média-platformon élőben közvetítette.

Grendon taktikai védőfelszerelést viselt – ez védte meg a rá lövő biztonsági őrtől, Aaron Saltertől – akivel a támadás során végzett. A tömeggyilkossághoz

egy félautomata gépkarabélyt használt, amelyet legálisan vett, de illegálisan átalakított.

Az általa viselt golyóálló mellényen látható volt a Fekete Nap nevű náci szimbólum, amely megtalálható az ellenmondásos ukrán Azov hadosztály logójában is, az egység újságjának fejlécében és magát a lapot is Csorne Szoncénak, azaz Fekete Lapnak nevezték.

A fiatalembert tavaly júniusban már észrevették a helyi rendvédelmi erők és őrizetbe is vették, miután egy „általános” jellegű fenyegetést küldött saját iskolájának. Kathy Hochul New York-i kormányzó azt mondta: nyomozást folytatnak, hogy mit lehetett volna másképp csinálni a tinédzser megállítására. Grendon egy sor erőszakos és rasszista online videóban jelent meg.

Joe Biden elnök részvétét nyilvánította és a Fehér Ház azt mondta, hogy kedden látogat el feleségével a városba. „Együtt kell dolgoznunk, hogy választ adjunk arra a gyűlöletre, amely szégyenfolt nemzetünk lelkén” – írta az elnök a Titteren.

Grendon egy 180-oldalas „tanulmányt” terjesztett az interneten. Ebben kifejtette a Nagy Lecserélés elméletét, miszerint a fehéreket más borszínű emberekre cserélik le Amerikában és máshol.

Az áldozatok között volt a 86 éves Ruth Whitfield, aki egy idősek otthonában élő férjét látogatta és aki a helyi tűzoltókapitány édesanyja. Ugyancsak meghalt a 72 éves Betty Jean Grant, volt önkormányzati képviselő és még sokan mások.

Nyitókép: Forrás: Twitter

Kapcsolódó hang

Korábban egyszer letartóztatták a 18 éves buffalói tömeggyilkost
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018