eur:
385.9
usd:
354.75
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JULY,25 (RUSSIA OUT): Russian President Vladimir Putin (R) and Defence Minister Sergei Shoigu (L) seen during the military parade marking the Russias Navy Day, on July,25,2021, in Saint Petersburg, Russia. The Navy Day military parade held in St.Petersburg, despite the coronavirus (COVID-19) pandemic. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Két hét után előkerült az orosz védelmi miniszter

Nem lehetett tudni, hol volt a Moszkva ukrajnai invázióját felügyelő egyik legfontosabb illetékes – az orosz védelmi miniszter. Szergej Sojgu csak csütörtökön tűnt fel az orosz médiában, majd szombaton egy megbeszélésről közöltek videót.

„Lehet, hogy eltűnt?” – vetette fel az amerikai Fox News, mivel tizenhárom napon át nem lehetett tudni, hol volt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, ami meglehetősen furcsa, amikor az országa épp egy másik ellen indított támadást.

A kevés, még működő orosz független médium közül az Agensztvo és a Mediazona tényfeltáró újságírói azt állították, hogy Sojgu utoljára március 11-én szerepelt a nyilvánosság előtt. Akkor katonákat tüntetett ki a hivatalosan „rendkívüli hadműveletként” emlegetett ukrajnai háborúban résztvevő csapatok tagjai közül.

Szárnyra kaptak a pletykák, hogy beteg lehet, netán szívpanaszokkal küzdhet. Telegram-csatornákon arról is folyt a spekuláció, hogy meneszthették, vagy hogy házi őrizetben van. Az ukránok azt állították, hogy szívrohamot kapott.

Március 18-án a Kreml oldalán közzétették, hogy Sojgu jelen volt „a különleges katonai művelet” haladásáról szóló biztonsági tanácsi ülésen, de ezt megerősítő fotót vagy videót nem posztoltak ki. A spekulációkat csak erősítette, hogy az állami tévé még aznap hírt adott, hogy a miniszter kitüntetéseket adott át, de ehhez egy 7 nappal korábban kiadott képet használtak fel.

A Mediazona megjegyezte, hogy a RIA állami hírügynökség március 11. óta nem adott ki hírt a miniszterről. Dmitrij Trescsanyin, az újságírói csapat tagja felvetette, hogy Sojgu az Ukrajnában az oroszok által megszállt egyetlen nagyobb városban, Herszonban lehet. „Sojgu, a nagy PR-miniszer március 11. óta eltűnt a közvélemény elől.

Tizenegy napja megy a háború, és nem hallottunk a védelmi miniszter felől”

– írták.

Az orosz államtól független és megtűrt angol nyelvű lap, a Moscow Times szerdán megjegyezte: sokan írnak a Telegramon arról, hogy Sojgut február 27-e, az invázió első napjai óta nem látták Vlagyimir Putyin társaságában. Sőt, Valerij Geraszimov tábornokot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét sem.

Sojgu 2012-ben avanzsált a Katasztrófavédelmi Minisztérium éléről a hadügyi tárcához és öltött magára alkalmanként tábornoki egyenruhát.

A hatalom végül úgy döntött, hogy csütörtökön jelzi a közvélemény felé, minden rendben van, a miniszter a helyén van. Ezt megerősítendő az állami média bemutatott egy rövid videót az orosz biztonsági tanács üléséről, amin az látszik, hogy Sojgu ott van az virtuális ülésen, de gondok vannak a webkamerájával. Néha eltűnik, néha megjelenik.

A Mediazona szerint a nagyon rövid klipet összevágták és Sojgu valójában nem volt jelen a tanácskozáson. A Moscow Times szerint

Sojgu ugyanabban a ruhában ült, ugyanolyan háttér mögött és a piros nyakkendője is ugyanannyira állt el, mint március 11-én – tehát – sugallja a lap – egy korábbi felvételt vehettek elő.

A Kreml-párti orosz média közben még egy „bizonyítékot” is felvonultatott: egy hírt, miszerint a védelmi miniszter pénteken telefonon tárgyalt a karabahi helyzetről azeri kollégájával.

Szombaton a védelmi minisztérium aztán közzétett egy fotót és videót arról, hogy Sojgu munkamegbeszélésen vett részt. Ezen a tárca eredményeiről és terveiről beszélt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×