eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma
Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis szerint politikai kampány folyik ellene

Ismét vádat emeltek a korábbi cseh miniszterelnök ellen az évek óta húzódó Gólyafészek-ügyben. A gyanú szerint Andrej Babiš kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását. Ha a bíróság bűnösnek találja Babišt, akár tízéves szabadságvesztésre is ítélheti.

Csehországban a rendőrség tavaly nyáron fejezte be a Gólyafészek-ügyirat felülvizsgálatát, és a kiegészített vizsgálati anyagot átadta a prágai ügyészségnek. A javaslat ezzel a több mint egy évtizede húzódó korrupciógyanús ügyet felügyelő prágai államügyész, Jaroslav Šaroch asztalára került, aki hétfőn a fővárosi bíróságon vádat emelt a volt kormányfő, jelenleg az ellenzéki ANO mozgalom vezetője, Andrej Babiš és egykori tanácsadója, Jana Mayerová ellen.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy évek óta fejtörést okoz a tavaly októberi parlamenti választásokat követően ellenzékbe vonult pártelnöknek. A vád szerint kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Konkrétan a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás – közel 750 millió forintos – támogatásáról van szó. 2019-ben már volt egy vádemelési javaslat Andrej Babiš és rokonai: a felesége, a fia, a sógora és három másik személlyel szemben. Az akkor elindított büntetőeljárást viszont leállította Martin Erazim akkori prágai főügyész, aki úgy találta, hogy a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak.

Pavel Zeman országos főügyész azonban felülvizsgálta prágai kollégája döntését, és mindkét esetben új rendőrségi vizsgálatot rendelt el az ügyben

Az exkormányfő a kezdetektől fogva tagadta, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből. A korábbi cseh kormányfőnek jelenleg a parlament ellenzéki képviselőjeként mentelmi joga van, de a jobboldal által ellenőrzött képviselőház néhány napja úgy döntött, hogy kiadja őt a rendőrségnek és a bíróságnak.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja Babišt és egykori társát, akár tízéves szabadságvesztésre is ítélheti őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×