eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Andrej Babis volt cseh miniszterelnök a korrupciós perének tárgyalásán a Prágai Városi Bíróságon 2023. január 4-én. Babis és egykori tanácsadója, Jana Mayrová ellen az úgynevezett Gólyafészek-ügyben emeltek vádat, európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják őket.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hároméves szabadságvesztéssel fenyegetik az államfőnek készülő Andrej Babišt

Öt évre felfüggesztve hároméves szabadságvesztést javasolt az ügyész Andrej Babiš volt cseh kormányfőnek és társának a Gólyafészek-ügyben való bűnrészességük miatt. Mindez nem vet jó fényt az ANO mozgalom vezetőjére, aki megméretteti magát a jövő hét végén esedékes cseh államfőválasztáson. A legfrissebb felmérés szerint rendkívül kiélezett harc várható az elnöki székért.

Noha péntekre várták, valószínűleg csak jövő hét hétfőn születik meg az ítélet abban a bírósági ügyben, melynek vádlottja Andrej Babiš cseh exkormányfő, és egykori munkatársa, Jana Nagyová. A két személyt a Gólyafészek néven elhíresült korrupciós ügy kapcsán vádolta meg az ügyészség. A vád szerint kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Konkrétan a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás – mintegy kétmillió eurós – támogatásáról van szó.

Már volt egy vádemelési javaslat 2019-ben Andrej Babiš és a felesége, a fia, a sógora és három másik személlyel szemben. Az akkor elindított büntetőeljárást viszont leállította az akkori prágai főügyész, aki úgy találta, hogy a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak.

A vizsgálat viszont akkor még nem zárult le végleg, az ügy pedig Jaroslav Šaroch ügyész kezébe került, aki a január 6-i tárgyalási napon három év szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, öt éves felfüggesztéssel.

Ha a bíróság elítéli a korábbi miniszterelnököt, további büntetésként 400 ezer euró befizetésére is kötelezheti.

Eredetileg arra számítottak, hogy az ítélet már pénteken megszületik, de a védelem által benyújtott további bizonyítékok és a záróbeszédek terjedelme miatt csúszik az ítélethirdetés.

Andrej Babiš háromórás védőbeszéddel készült. Az exkormányfő, valamint egykori munkatársa, Jana Nagyová jogi képviselője is arra kérte a bíróságot, hogy mentse fel őket a vádak alól. Eduard Bruna ügyvéd úgy fogalmazott: az állítólagos bűncselekményt egyetlen esetben sem bizonyították, és nem is lehetett bizonyítani, mert védence nem élt vissza az uniós támogatásokkal.

Csehország korábbi miniszterelnöke, a jelenleg ellenzéki padsorokból politizáló ANO mozgalom vezetője a kezdetektől fogva tagadta, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

Andrej Babišnak pedig most igencsak jól jönne a támogatás, mivel szeretne új politikai babérokra törni. Jövő hét végén, január 13-án, pénteken és 14-én, szombaton államfőválasztás lesz Csehországban, és az exkormányfő indul a megmérettetésen. A köztársasági elnöki címért összesen kilencen szállnak harcba, de a legfrissebb, december végi közvéleménykutatások szerint

valós esélye csak három jelöltnek van a győzelemre.

E három jelölt között pedig ott van Andrej Babiš is, akinek a Median ügynökség 28,5 százalékos támogatottságot mért, ami csupán egy hajszállal, mindössze két tizeddel kevesebb, mint az őt megelőző Petr Pavel nyugalmazott tábornok támogatottsága. Kettejükön kívül még Danuša Nerudovának van esélye bejutni a prágai várba, a Hradzsinba. A mindössze 44 éves közgazdászra a válaszadók 25,1 százaléka adná a voksát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×