eur:
394.24
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Háromnapos csecsemő az Ukrajnából menekülők közt

Húszezer ukrán menekült van Csehországban, Szlovákia keleti határát pedig közel hetvenezren lépték már át.

Csehországba szerda reggelig mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett, de a kormány a következő napokban a menekültek számának növekedésére számít. Szlovákia keleti országhatárát pedig a háború kirobbanása óta közel 70 ezren lépték át. A kassai vasútállomások riasztó méreteket ölt a menekültáradat. Az egész ország összefogott a menekültek megsegítése érdekében.

Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke szerint országa célország az Ukrajnából a háború borzalmai elől menekülő emberek számára, ezért minden régióban speciális információs központokat hoznak létre, amelyek segítik a menekültek nyilvántartásba vételét és eligazítását. Fiala jelezte, hogy a kormány rövidesen a parlament elé terjeszti azt a törvénymódosítási javaslatot, amellyel

igyekeznek megkönnyíteni a menekültek cseh munkaerőpiacon való elhelyezkedését.

Csehországba szerda reggelig mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett. A kormányfő emlékeztetett, hogy Csehország határozottan elítéli az ukrajnai orosz beavatkozást, és minden segítséget megad Kijevnek. A cseh kormányoldal és az ellenzék is egységet mutat a segítségnyújtásban. Andrej Babiš korábbi kormányfő szerdán személyesen utazott el az ukrán határhoz közel fekvő kelet-szlovákiai, többségében magyarok lakta Nagykaposra, hogy az otthon összegyűjtött adományokat átadhassa a szlovák-ukrán határt átlépő menekülteknek.

A kisvárosban a lakosok, a városi és karitatív szervezetek, valamint az egyházak együttes erővel segítenek az ukrajnai háborús menekülteknek. Napi 24 órában dolgoznak. A városba pénteken érkeztek meg az első menekültek, akik Nagyszelmencnél lépték át a határt.

A legfiatalabb menekült, akin eddig segítettek, egy háromnapos csecsemő volt.

„Gyűjtést hirdettünk, néhány órával később pedig létesítettünk egy forróvonalat, amely állandóan működik. Munkacsoportokat állítottunk fel, amelyek a határátkelőhelyeken és a járásban dolgozó humanitárius szervezetek rendelkezésére állnak a nap 24 órájában” – részletezte Gabriela Fedičová, a városi hivatal humanitárius segítségnyújtásért felelős koordinátora. Az önkormányzat a városi művelődési központban raktározta el a segélyszállítmányokat. A református egyház és a görögkatolikus plébánia lelki támogatást is nyújt a menekülteknek, akik közül néhányan csak pár óráig maradnak, mások egy-két éjszakát töltenek a városban, majd továbbutaznak, de vannak olyanok is, akik péntek reggeltől Nagykaposon tartózkodnak. A maradókat a szakközépiskola termeiben, a helyi munkásszállón, valamint a református egyház parókiáján helyezik el.

A kassai vasútállomáson riasztó méreteket öltött az Ukrajna felől érkező menekültáradat. A menekültek vonattal és autóbuszokkal érkeznek az állomásra, naponta több nagyobb csoport is. A vasútállomás szóvivője szerint egyszerre több száz menekült érkezik, a többségük pedig nem Ukrajnából, hanem afrikai és közel-keleti országokból, például Marokkóból vagy Afganisztánból.

A helyzet azért is súlyos, mert még mindig tart a világjárvány, és ezek a harmadik országból érkező férfiak, teszt, arcmaszk és alapvető tisztálkodószerek nélkül érkeznek – figyelmeztetett a szóvivő. Megjegyezte, hogy okmányok hiányában

nem utazhatnak ingyen,

mert ez a kedvezmény csak az ukrán állampolgárokat illeti meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×