eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy férfi megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. december 12-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egyes miniszterek szerint már el is járt az idő a kötelező oltás bevezetése fölött

Szlovákiában elkészült a kötelező oltás bevezetésének lehetőségeivel foglalkozó jogi elemzés, de mire a dokumentum a kormány asztalára kerül, lehet, hogy már felesleges lesz, mert több miniszter is a kötelező oltás ellen foglalt állást. Csehországban már előbbre járnak, a Fiala-kormány megszüntette annak a rendeletnek az érvényességét, amely kötelező oltást rendelt el a 60 év felettieknek és néhány szakma számára.

Szlovákiában az egészségügyi minisztérium elkészítette a kötelező koronavírus elleni oltással foglalkozó jogi elemzést. A kormány által megrendelt elemzés a Covid-19 elleni kötelező védőoltás bevezetésének lehetőségeivel foglalkozik, valamint annak lehetőségével, hogy korlátozzák az egészségügyi ellátás állami egészségbiztosításból történő finanszírozását olyan, Covid-betegségben szenvedő személyek esetében, akik saját elhatározásból nem oltatták be magukat.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a dokumentumot először Eduard Heger kormányfőnek szeretné bemutatni. A tárcavezető megismételte, hogy ő személyesen továbbra is kötelezővé tenné a kritikus infrastruktúrában dolgozók és az idősek beoltását. A kérdéssel szakértői körben tovább foglalkoznak, de a végső döntést politikai szinten fogják meghozni.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter, aki szintén részt vett a jogi elemzés kidolgozásában, úgy véli, hogy az elemzést nem lehet félresöpörni azzal, hogy a kötelező védőoltásnak már egyáltalán nincs értelme, és többé fontolóra sem kell venni annak bevezetését. Az igazságügyi miniszter ugyanakkor elárulta, hogy

az elemzés nem foglalkozik a kötelező oltást elutasítók szankcionálásának kérdésével.

Igor Matovič pénzügyminiszter, korábbi miniszterelnök már szkeptikusabb. Szerinte Szlovákiában már valószínűleg nem lenne értelme kötelezővé tenni a védőoltást. Elmondta, azok, akik be akarták oltatni magukat, már megtették, az oltatlanokat pedig „beoltja” az omikron variáns. Matovič nem támogatja, hogy fiatalok bizonyos csoportjait, például katonákat, rendőröket vagy egészségügyi dolgozókat kötelezzenek az oltásra. A legveszélyeztetettebb csoport kötelező oltásának kérdéséről azonban kész tárgyalni.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter még ennél is elutasítóbb. Úgy gondolja, a kötelező oltás bevezetése Szlovákiában már tárgytalan, hiszen az omikron variáns az oltottakat és az oltatlanokat is egyformán megtámadja. „Azokban az európai országokban, amelyeket már elért az omikron hullám, a kórházak sokkal kevésbé telítődnek, mint a korábbi variánsok esetében” – mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve, hogy nem támogatja a kötelező oltást.

A cseh kormány már egy lépéssel előbbre jár a szlováknál. A Petr Fiala vezette kabinet ugyanis módosította az előző kormány rendeletét, és megszüntette a 60 év felettiek és a veszélyeztetett területen dolgozók kötelező oltását. „Nem látunk okot arra, hogy kötelezővé tegyük – közölte a cseh miniszterelnök. – Nem szeretnénk a jelenleginél is mélyebb árkokat ásni a társadalomban. A koronavírus elleni harccal szemben azonban továbbra is az oltást tartom a legfontosabb eszköznek.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×