INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

nagy-britannia

haditengerészet

migráció

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 17: Home Secretary Priti Patel leaves 10 Downing Street following the first post-reshuffle cabinet meeting on September 17, 2021 in London, England. (Photo by Rob Pinney/Getty Images)

A brit haditengerészetre testálnák a migránsok feltartóztatását

A brit belügyminiszter a Brit Királyi Haditengerészettel akarja távol tartani a La Manche-csatornán át érkező migránsokat. A fegyveres testületben nem lelkesednek az ötletért.

Priti Patel brit belügyminiszter ismét arról beszélt, hogy a brit haditengerészetet bevetve akarja távol tartani a szigetország partjaira egyre nagyobb számban érkező migránsokat. Tavaly, egy novemberi fulladásos tragédia ellenére, 28 ezren jutottak át Franciaországból, miközben a konzervatív The Telegraph című lap „kormányilletékesekre” hivatkozva azt írta, hogy ez a szám idén már 65 ezer lehet.

A keménykezűségéről ismert Patel miniszter asszony hétfőn erősítette meg először, hogy a fegyveres erők hadihajókkal és modern megfigyelőtechnológiával fogják segíteni a brit határügynökséget. „Úgy vélem, a brit közvélemény támogatni fogja a kormányt az abszolút szükséges új határvédelmi módszer alkalmazásában” – fogalmazott.

Meglepetésre az ellenzéki Munkáspárt árnyék belügyminisztere, Yvette Cooper úgy fogalmazott: a Labour támogat bármely „józan” tervet az életek megmentésére. Amíg azonban nincs részletezve, hogy mi is lesz a fegyveres erők szerepe, addig ugyanolyan kudarc várható, mint 3 éve, amikor a haditengerészet nem tudta megállítani a migránscsónakokat, miközben az akció 780 ezer fontot emésztett fel.

YOKOSUKA, JAPAN - SEPTEMBER 08: The British Royal Navy aircraft carrier HMS Queen Elizabeth sails out of Tokyo bay on September 08, 2021 in Yokosuka, Japan. The visit by the Royal Navy's flagship vessel took place on the second leg of the ship's maiden deployment and involved joint exercises with Japan's Self-Defense Forces as well as the U.S and Dutch navies. (Photo by Yuichi Yamazaki/Getty Images)
A Queen Elizabeth kihajózik a Tokiói-öbölből 2021. szeptember 8-án (Yuichi Yamazaki/Getty Images)

Priti Patel terve szerint a Brit Királyi Haditengerészetre most koordináló szerepet testálnának: jobbára a háttérben maradva ők irányítanák a határvédelmi ügynökség, a parti őrség és a tengeri mentők, valamint a tengeri monitorozók tevékenységét. Emellett alájuk tartoznának azok a katonai egységek, amelyek a kimentett migránsokat szállítanák és elszállásolnák.

Az ötletért sem a határőrizeti szerveknél, sem a haditengerészetnél nem lelkesednek túlzottan.

Az egyik ok, hogy a La Manche egy zsúfolt hajózási útvonal és a Királyi Haditengerészet nem elrettentő erőként, hanem tengeri mentőként funkcionálna. „Nem hiszem, hogy a visszaszorítás működne. Ez nem felel meg az etikai normáinknak” – mondta a The Guardian című lapnak egy haditengerészeti forrás.

Mások szerint ez a fellépés nem is lenne hatékony: „Ha én embercsempész lennék, azt mondanám, üljetek be a kis csónakjaitokba, menjetek, a Királyi Haditengerészet felügyel mindenkit, aki keres titeket. Kimentenek és brit földre visznek majd” – jegyezte meg Lord West, a haditengerészet volt főparancsnoka.

Patelt már hosszú ideje bírálják a kormányzó konzervatív párton belül, mert nem tudott úrrá lenni a migránsválságon – részben azért is, mert a brexit után annyira megromlott a viszony a szintén érintett Franciaországgal, hogy például nem hívták meg egy közelmúltbeli, és a témáról szóló európai tanácskozásra.

A brit kormány közben jelentések szerint egy olyan tervet fontolgat, amellyel reméli, hogy eltántoríthatja a francia partokról makacsul újra és újra próbálkozó migránsokat és menekülteket:

Londonban felvetették, hogy Ruandába, Ghánába és Gambiába küldenék a tengerről kimentett embereket,

hogy ott dolgozzák fel menedék kérelmüket és esetleg ott is telepítsék le őket.

Nyitókép: Rob Pinney/Getty Images

Kapcsolódó hang

A brit haditengerészetre testálnának a migránsok feltartóztatását
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018