INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

koronavírus

pandémia

napi adatok

fertőzöttek

nagy-britannia

omikron

Védőmaszkos járókelő a londoni Westminster hídon 2021. december 15-én. A kormány december 13-i hatállyal felszólította a munkába járókat, hogy a koronavírus új változatának, az omikronnak a felbukkanása miatt lehetőleg otthonról dolgozzanak, ugyanakkkor sokan állnak sorban az oltópontoknál az emlékeztető oltásért, hogy védekezzenek az új mutánssal szemben.

Rekordszámú fertőzött a briteknél, de…

A pandémia kezdete óta első ízben napi 100 ezerre ugrott Nagy-Britanniában a napi koronavírus fertőzések száma. Új kutatások közben megerősítették, hogy az omikron variáns jobbára enyhébb betegséget okoz.

A szerdai adatok szerint a 68 milliós Nagy-Britanniában 105 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Mindez azt jelenti, hogy a lakosság számának és a worldometers.info oldal adatainak figyelembevételével a szigetországban valamivel több, mint négyszer magasabb a fertőzési ráta, mint Magyarországon.

A briteknél a pandémia kezdete óta nem volt ilyen magas a napi fertőzések száma, miközben a múlt héten még „csak” 78,5 ezren állt a mutató. Az új adatok szerint 172 a napi halálozási szám, 8000 ezer ember van kórházban és 849-et tartanak lélegeztetőgépen.

Egyes szakértők szerint az említettnél jóval magasabb lehet a fertőzések száma, mivel nehéz lépést tartani a gyorsan terjedő omikron variánssal.

Ami viszont jó hír, bár valószínűleg heves vitákat gerjeszt majd az óvintézkedések hívei és ellenzői között az az, hogy friss kutatások megerősítették azt a néhány hete már kerengő állítást, hogy

az omikron általában kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a korábban domináns delta.

A koronavírus-kutatás egyik brit központja, a londoni Imperial College tanulmánya szerint az omikron-pozitív emberek közül 20 százalékkal kevesebb kerül kórházba, mint a korábbi variánsok által megfertőzöttek közül. Emellett 40 százalékkal kisebb az esélyük, hogy egy éjszakánál vagy tovább kell ott maradniuk.

A tanulmány azonban még nem ment át a szokásos peer-review-n, azaz, amikor más, független tudósok ellenőrzik kollégáik adatait. Pedig sok esetben ennek nyomán módosítani kell az eredeti tudományos cikket.

Neil Ferguson professzor, aki a pandémia kezdete óta a brit kormány tanácsadója és a mostani anyag egyik szerzője ,ugyanakkor figyelmeztetett:

az omikron képessége, hogy „kicselezze” a vakcinákat,

és kiolthatja azt az előnyt, hogy alacsonyabb vele a kórházba kerülés esélye.

Ami világosnak tűnik, hogy a brit kormány, miként korábban is, részben azért forszírozza az emlékeztető oltásokat, mert az egészségügyi szolgálatot akarja megóvni a leolvadástól. Ebben érvként használhatja fel egy másik szakértője megjegyzését, miszerint még mindig nincs megbízható adat, hogy az omikron fertőzöttek mekkora arányban kerülnek kórházba.

És hogy a brit kormány és szakértői szerint miért szól a védőoltás nem csak az egyéni védelemről vagy az egyéni választás szabadságáról? Mert még az enyhe megbetegedésekkel is kulcsfontosságú dolgozók eshetnek ki: Londonban múlt vasárnap például kétszer annyi egészségügyi dolgozó volt betegszabadságon, mint egy héttel korábban. Ez pedig megnehezíti a Covid- és egyéb betegek kezelését. Az angliai hatóságok a közvélemény ellenkezését figyelembe véve egyelőre késleltetik az újabb korlátozásokat, Észak-Írország azonban három hétre bezárja az éjszakai klubokat, így sok fiatal számára lőttek az újévi bulinak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Kapcsolódó hang

Rekordszámú fertőzött a briteknél, de…
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018