eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
ISTANBUL, TURKEY - 2021/10/12: Traditional Turkish bread loaves for sale inside a typical bakery window beside a Turkish flag. (Photo by John Wreford/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

A brutális infláció sújtotta Isztambulban már minden fillér számít

Miközben a török líra árfolyama ismét rekordmértékben zuhant, a drágulás közepette az emberek sorban állnak az olyan boltoknál, ahol valamennyivel olcsóbb az étel. Recep Tayyip Erdogan elnök közben ragaszkodik az exportbarát, alacsony kamatpolitikához.

A török valuta idei mélyrepülése nyomán a líra már csak feleannyi dollárt ér. mint korábban. A háttérben Recep Tayyip Erdogan elnök politikája áll, amivel további kamatcsökkentésekre ösztönzi a nemzeti bankot, annak ellenére, hogy meglódult az infláció.

Isztambulban és máshol is annyira húsba vágó lett a helyzet sokak számára, hogy hosszú sorok alakultak ki az olyan pékségeknél, amelyek másokhoz képest alacsonyabban tudják tartani áraikat. Az al-Dzsazíra például arról számolt be, hogy sok isztambuli egy olyan pékség előtt hajlandó hosszasan várakozni, ahol 10 amerikai centnek megfelelő összeg egy baguette ára, miközben sok helyen ugyanez a kenyér 20 centbe kerül.

Bár külföldről nézve fillérekről van szó, az emberek megjegyezték: „Minden drágul. Az élelmiszer, az ing, a zokni…” Egy 71 egy éves nyugdíjazott kamionsofőr arról beszélt, hogy a gyerekeihez költözött, mert a nyugdíja már nem elég ahhoz, hogy önállóan megéljen.

A török líra példátlan mélyrepülése közepette az államilag elismert infláció több mint 21 százalékos. A kormány bírálói, akik egyre sokasodnak viszont kételkednek a statisztikában, és azt mondják, hogy

sokkal brutálisabb a drágulás.

Az ellenzéki kézben lévő isztambuli önkormányzat szerint például az infláció szintje már több mint 50 százalék: a búza ára 109 százalékkal, a napraforgóolaj 137 százalékkal, a wc-papír és a cukor 90, a földgáz ára pedig 102 százalékkal lett drágább – állítják.

Mint tudósítók megjegyezték: a kenyér annyira központi része a török kultúrának, hogy a lezárások csúcsán is csak két helyre lehetett kimenni: patikába és a pékhez. Különösen a szegényebbek esznek sok kenyeret az országban. Az isztambuli önkormányzat ezért egyrészt megduplázta a kenyérsütést, másrészt babatápszerrel látja el az anyákat, miközben anonim jótékonykodók online fizethetik ki a megszorultak közületi számláit.

Emelés helyett csökkentés

Közben közgazdászok arra számítanak, hogy a Török Nemzeti Bank 15-ről 14 százalékra szállítja le a vezető kamatlábat, ami a negyedik ilyen csökkentés lehet négy hónap alatt. Erdogan elnök azzal érvel a politika mellett, hogy az alacsonyabb kamatok felpörgetik a török exportot, a befektetéseket és az állásteremtést. Normál esetben a központi bankok emelik a kamatokat, hogy leszorítsák az inflációt, jegyezte meg a BBC.

A helyi lakosok, köztük Erdogan sok korábbi szavazója egyre dühösebb, mert naponta veszít értékéből a megkeresett pénzük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×