eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Éjfélkor szükségállapot lép életbe Csehországban egy hónapra

A napi új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve Csehország jelenleg a harmadik legrosszabb helyen áll a világon. Andrej Babiš leköszönő kormányfő szükségállapotot hirdetett, de Petr Fiala hamarosan felálló új kormánya regionális szinten hozna intézkedéseket a járvány megfékezésére.

A cseh kormány mindezidáig elutasította az ország egészét érintő szigorításokat, a lezárás és a szükségállapot bevezetését, most viszont a lezáráson kívül igent mond a többi intézkedésre. „Maximális home office, a találkozások csökkentése, mindenekelőtt az idősebb korosztályban és a védőoltás felvétele” – sorolta Andrej Babiš leköszönő cseh miniszterelnök.

Csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány - jelentette be. A lépést a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta.

"A betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban" - mutatott rá Andrej Babis. Másfelől a kormány rendkívüli ülésén új óvintézkedésekről is dönt, amelyeket szükségállapot nélkül nem lehetne bevezetni - tette hozzá.

Ellentétek

Az egyetlen dolog, amiben a távozó és az újonnan alakuló kabinet emberei egyetértenek, az a védőoltás fontossága. Babiš a lakosság néhány csoportja számára kötelezővé tenné az oltást. A leköszönő kormányfő mindenekelőtt az időseket, az orvosokat és a szociális otthonok dolgozóit oltatná be kötelező jelleggel, az új kabinet tagjai azonban ezt elutasítják.

„A kötelező oltás nem megoldás. A kötelező oltás még jobban megosztja a társadalmat, a kötelező oltás a rendszer csődjét jelenti”

– fogalmazott Vlastimil Válek, aki várhatóan az egészségügyi minisztérium vezetését kapja feladatul az új kormányban.

A két oldal közt a tesztelést illetően sincs konszenzus. Az új kormánytagok a már beoltottaknak, a betegségen átesetteknek és a friss teszttel rendelkezőknek is kedvezményeket nyújtania. Babiš kormánya ezzel nem ért egyet.

„Azelőtt, hogy kedvezményben részesítettük volna csak az oltottakat és a betegséget leküzdőket, naponta 10 ezren oltatták be magukat, de miután elindult a rendszer, ez a szám 50 ezerre emelkedett” – jegyezte meg Alena Schillerová pénzügyminiszter.

Csehországban szerdán 18 ezer új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések. A kórházakban jelenleg majdnem 5900 koronavírusos beteget kezelnek. Legutóbb idén áprilisban voltak ennyien kórházban. A hadsereg katonái már mintegy 40 kórházban segítik a leterhelt személyzetet. Néhány, főleg morvaországi kórház az utóbbi napokban már azt is bejelentette, hogy korlátozza a tervezett orvosi beavatkozásokat, műtéteket.

A cseh orvosi kamara közölte: álláspontja szerint újra le kellene zárni az országot, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány terjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×