eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
BRATISLAVA, SLOVAKIA - MARCH 21: Police and municipal staff greet people to city vaccination centre at the National Football Stadium on March 21, 2021 in Bratislava, Slovakia. After successfully avoiding a fatal first first wave by swiftly adopting strict safety measures, Slovakia has been severely hit by the second wave. Having topped the Covid deaths per capita statistic for over 20 days throughout February, the situation finally seems to be getting under control with falling numbers of both hospitalizations and new cases in March. However, with a population of just 5.5 million people, the country still records around 2,000 cases and just under 100 deaths every day. (Photo by Robert Barca/Getty Images)
Nyitókép: Robert Barca/Getty Images

A következő két hétre lezárják Szlovákiát - íme a szabályok

Minden étterem és üzlet zárva lesz, kivéve a legfontosabb boltokat: az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat - döntött az Eduard Heger vezette kabinet. A lezárás oltatlanokra és beoltottakra egyaránt vonatkozik. A lockdown mellett a veszélyhelyzetet is kihirdették 90 napra.

Az, hogy Szlovákia nem kerülheti el a szinte teljes leállást, tulajdonképpen már az elmúlt hévégén biztossá vált. Szerda délutánig már csak az volt a kérdés, hogy két- vagy háromhetes lezárás vár-e az országra. A szakértői konzílium háromhetes, teljes vesztegzárat javasolt mindenki számára, a kabinet végül mégis kéthetes lezárásról, az ezzel járó kijárási tilalomról, és a veszélyhelyzet 90 napra történő elrendeléséről döntött.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az országban kritikus a járványhelyzet, eléri a humanitárius válság szintjét. Az ország lakosságának kevesebb mint fele – 47 százaléka – vette fel a védőoltást:

ez a harmadik legalacsonyabb arány az Európai Unión belül,

a fertőzöttek és a kórházban ápoltak többségét pedig oltatlanok teszik ki. A lockdown már november 25-étől, vagyis csütörtök nulla órától érvénybe lépett.

Az új szabályok értelmében csak a létfontosságú üzletek tarthatnak nyitva, ide tartoznak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak. Tíz nap után értékelni fogják a járványhelyzet alakulását. Hetente egyszer kötelező lesz az öntesztelés az oltatlanoknak.

Az iskolákat nem zárják be, de ismét kötelezővé teszik a maszkhasználatot.

Vannak kivételek a kijárási tilalom alól

A kijárási tilalom szinte egész napra vonatkozik, hajnali egy és öt óra között nem lesz érvényben.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter közölte, hogy a kormány több kivételt is elfogadott. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése céljából el lehet majd hagyni a lakhelyet, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni.

Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások. Nyitva tarthatnak a bankok, a biztosítótársaságok, az autószerelőműhelyek, a mosodák, az e-shopok csomagkiadó pontjai, a kulcsmásolók, az optikák, a mobil szervizek.

A fürdők fogadhatják az egészségügyi problémák miatt rászorulókat, az éttermekben pedig elvitelre működhet az ételkiadás. A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást.

A tilalom nem vonatkozik a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem. A gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. Engedélyezett lesz a kutyasétáltatás is, ez esetben a lakhelytől legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni. A kijárási tilalom nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre sem. Közeli hozzátartozó gondozása céljából is elhagyhatják az emberek az otthonukat.

Az intézkedések a külföldről beutazókra is kötelezőek.

Az esetleges későbbi enyhítések csak az oltottakra, illetve a Covid-19-betegségből felgyógyultakra vonatkoznak majd.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a szigorítások bejelentése után a társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyozta, értve ezen az oltottak és oltatlanok, valamint a koalíció és az ellenzék összefogását is. A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, a hosszabbítás hatályba lépésétől számított 20 napon belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×