eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járványra utaló COVID-19 felirat a spanyol csendőrség gépjárművének tetején Madridban 2020. április 8-án. A járvány miatt a spanyol rendőrség megerősíti a rendőrségi jelenlétet a húsvéti ünnepek alatt, miután az emberek egyre kevésbé tartják be a kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Victor Lorena

Nem tolerálják tovább az agresszív oltáselleneseket Szlovákiában

Nagyobb védelmet fog nyújtani a szlovák rendőrség a kórházaknak és a mobil oltócsoportoknak az oltásellenesek szóbeli és fizikai támadásaival szemben – jelentette be a szlovák belügyminiszter. Roman Mikulec elmondta, nemcsak a rendőrség, hanem a katonák, a pénzügyőrök, és ha kell, a büntetés-végrehajtás munkatársai is szavatolják majd a szakemberek biztonságát. Az intézkedésre azért van szükség, mert az egészségügyi személyzet több fenyegetést is kapott az elmúlt hetekben.

A romló járványhelyzet miatt Szlovákiában ismét összeült a Központi Válságstáb. Az ülésen pedig döntés született arról, hogy a jövőben külön rendőri védelmet kapnak az oltóközpontok és a mobil tesztelőállomások dolgozói. Roman Mikulec belügyi tárcavezető leszögezte, a továbbiakban nem fogják tolerálni, hogy a munkájukat végző szakembereket verbális és nem ritkán fizikai bántalmazások is érik. „Az agresszív oltásellenesek ellen a rendőrség minden eszközzel fellép” – hangoztatta Mikulec.

A válságstáb megállapodott a konkrét intézkedésekről. Ezek közül néhányat azonnal bevezetnek, a többiről a következő ülésén tárgyal a válságstáb. A miniszter úgy tájékoztatott, hogy Hamran István ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány feladata lesz annak meghatározása, mennyi erőforrás fordítható az egészségügyi dolgozók fokozott védelmére, továbbá, hogy kérni fogják a rendőrség, a hadsereg, a büntetés-végrehajtás és a pénzügyőrség segítségét is. A rendőrség nemcsak az egészségügyi dolgozókra és a közegészségügyi szakemberekre, hanem a hozzátartozóikra is oda fog figyelni. „Aki fenyegetve érzi magát, hívja a rendőrséget” – szólított fel a szlovák belügyminiszter. A helyzetet a rendőrség és az egészségügyi minisztérium közösen térképezi fel.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter nagyra értékelte a belügyminisztériumnak az egészségügyi tárca kérésére adott válaszát, melynek értelmében a két tárca egységes és következetes álláspontot képvisel az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatosan, akik már hónapok óta küzdenek a járvány visszaszorításáért. „Nagyra értékeljük az egészségügyi dolgozók munkáját, az egészségügyi minisztérium nyilvánvalóvá tette, hogy megvédjük őket, és mindent megteszünk, hogy nyugodtan dolgozhassanak” – mondta Lengvarský. Az egészségügyi tárcavezető jelezte, a harmadik oltásra várók megszólítása a jövő héten indulhat. Elsőként az orvosok és más egészségügyi alkalmazottak jelentkezhetnek. Ezt követően egy-két hét kérdése, hogy a szélesebb nyilvánosság beoltása is elkezdődjön. A program részleteit a következő hetekben dolgozza ki és ismerteti a tárca.

A Központi Válságstáb ülésén részt vett Szlovákia legelismertebb infektológusa, Vladimír Krčméry is, aki elmondta, korábban már ő is megtapasztalta az oltásellenesek támadásait.

„Mivel voltak ilyen esetek, például Haitin, ahol ránk lőttek, tudjuk, hogyan kell ezt kezelni”

– mondta Krčméry, és hozzátette, úgy véli, ahogy nő a világjárvány áldozatainak száma, úgy csökkennek az egészségügyi dolgozók elleni támadások.

A szlovák igazságügyi minisztérium szeretné egyszerűsíteni a szabálysértési eljárás menetét, amelynek keretében az álhírek terjesztésével is foglalkoznak. A belügyminiszter pedig utalt arra is, hogy jogalkotási eszközökkel igyekeznek szigorúbban eljárni azokkal szemben, akik a közösségi hálón álhíreket terjesztenek, és az egészségügyi dolgozók ellen uszítanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×