INFORÁDIÓ
2021. október 16. szombat
Gál

szlovákia

koronavírus

oltóközpont

rendőrség

bántalmazott

oltásellenesség

A koronavírus-járványra utaló COVID-19 felirat a spanyol csendőrség gépjárművének tetején Madridban 2020. április 8-án. A járvány miatt a spanyol rendőrség megerősíti a rendőrségi jelenlétet a húsvéti ünnepek alatt, miután az emberek egyre kevésbé tartják be a kijárási korlátozásokat.

Nem tolerálják tovább az agresszív oltáselleneseket Szlovákiában

Nagyobb védelmet fog nyújtani a szlovák rendőrség a kórházaknak és a mobil oltócsoportoknak az oltásellenesek szóbeli és fizikai támadásaival szemben – jelentette be a szlovák belügyminiszter. Roman Mikulec elmondta, nemcsak a rendőrség, hanem a katonák, a pénzügyőrök, és ha kell, a büntetés-végrehajtás munkatársai is szavatolják majd a szakemberek biztonságát. Az intézkedésre azért van szükség, mert az egészségügyi személyzet több fenyegetést is kapott az elmúlt hetekben.

A romló járványhelyzet miatt Szlovákiában ismét összeült a Központi Válságstáb. Az ülésen pedig döntés született arról, hogy a jövőben külön rendőri védelmet kapnak az oltóközpontok és a mobil tesztelőállomások dolgozói. Roman Mikulec belügyi tárcavezető leszögezte, a továbbiakban nem fogják tolerálni, hogy a munkájukat végző szakembereket verbális és nem ritkán fizikai bántalmazások is érik. „Az agresszív oltásellenesek ellen a rendőrség minden eszközzel fellép” – hangoztatta Mikulec.

A válságstáb megállapodott a konkrét intézkedésekről. Ezek közül néhányat azonnal bevezetnek, a többiről a következő ülésén tárgyal a válságstáb. A miniszter úgy tájékoztatott, hogy Hamran István ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány feladata lesz annak meghatározása, mennyi erőforrás fordítható az egészségügyi dolgozók fokozott védelmére, továbbá, hogy kérni fogják a rendőrség, a hadsereg, a büntetés-végrehajtás és a pénzügyőrség segítségét is. A rendőrség nemcsak az egészségügyi dolgozókra és a közegészségügyi szakemberekre, hanem a hozzátartozóikra is oda fog figyelni. „Aki fenyegetve érzi magát, hívja a rendőrséget” – szólított fel a szlovák belügyminiszter. A helyzetet a rendőrség és az egészségügyi minisztérium közösen térképezi fel.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter nagyra értékelte a belügyminisztériumnak az egészségügyi tárca kérésére adott válaszát, melynek értelmében a két tárca egységes és következetes álláspontot képvisel az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatosan, akik már hónapok óta küzdenek a járvány visszaszorításáért. „Nagyra értékeljük az egészségügyi dolgozók munkáját, az egészségügyi minisztérium nyilvánvalóvá tette, hogy megvédjük őket, és mindent megteszünk, hogy nyugodtan dolgozhassanak” – mondta Lengvarský. Az egészségügyi tárcavezető jelezte, a harmadik oltásra várók megszólítása a jövő héten indulhat. Elsőként az orvosok és más egészségügyi alkalmazottak jelentkezhetnek. Ezt követően egy-két hét kérdése, hogy a szélesebb nyilvánosság beoltása is elkezdődjön. A program részleteit a következő hetekben dolgozza ki és ismerteti a tárca.

A Központi Válságstáb ülésén részt vett Szlovákia legelismertebb infektológusa, Vladimír Krčméry is, aki elmondta, korábban már ő is megtapasztalta az oltásellenesek támadásait.

„Mivel voltak ilyen esetek, például Haitin, ahol ránk lőttek, tudjuk, hogyan kell ezt kezelni”

– mondta Krčméry, és hozzátette, úgy véli, ahogy nő a világjárvány áldozatainak száma, úgy csökkennek az egészségügyi dolgozók elleni támadások.

A szlovák igazságügyi minisztérium szeretné egyszerűsíteni a szabálysértési eljárás menetét, amelynek keretében az álhírek terjesztésével is foglalkoznak. A belügyminiszter pedig utalt arra is, hogy jogalkotási eszközökkel igyekeznek szigorúbban eljárni azokkal szemben, akik a közösségi hálón álhíreket terjesztenek, és az egészségügyi dolgozók ellen uszítanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Victor Lorena

Kapcsolódó hang

Nem tolerálják tovább az agresszív oltáselleneseket Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018